Вторник, 29 Септември 2015 12:15

Новата и опияняваща Alfa Romeo Giulia

Впечатляващата Alfa Romeo Giulia е представена, като наследник на модела 159 и гарантира доста проблеми на автомобили, от типа на BMW 3 и JaguarXE, когато бъде лансиран на пазара през 2016 г.

Характеристиките на Alfa Romeo Giulia QV, станаха достояние за широката публика през юли тази година, като на автомобилното изложение във Франкфурт, този модел зае централната сцена. Тя ще бъде в продажба през 2016 г., като базовата и’ цена ще стартира от 82000$.

От производителя са потвърдили, че този изключителен седан може да постигне впечатляващите 7 м. и 39 с. за обиколка на небезизвестната писта за състезания Нюрбургринг. А, това, представлява най-добро постижение за автомобил, който е определен, като седан. Колата е задвижвана от 3.0-литров, турбо V6 двигател, постигайки скорост от 100 км./ч. за 3.9 с.

Оказва се, че от Alfa Romeo са положили доста сили и време, за да превърнат новия автомобил, в най-бързата кола седан от неговия клас. Той ще се състезава с автомобили, като BMW M3, Audi RS4 и Mercedes-AMG C63, когато се появи на пазара през следващата година. Скоростта на модела ще бъде … 305км./ч., което става, благодарение на неговия аеро сплитер, направен от въглеродни влакна. Всичко това, ще генерира впечатляващите 100 кг. от аеродинамично притискане, при високите скорости.

Alfa Romeo Giulia е първият от осемте модела, които трябва да се появят до 2018 г. Това, определено ще окаже положителен ефект, върху продажбите на италианската компания, която се надява да премине 400000 автомобила до края на тази година, докато през 2014 г. бяха поръчани едва 74000 коли.

Феновете на марката, трябва да почакат до март месец 2016 г., когато е изложението в Женева, за да огледат и други модели, носещи името Giulia, но които не са QV версии. Но, обещанието за впечатляващи автомобили, вече е направено. Новата италианска кола е доста голяма крачка напред, в сравнение с предишния модел – 159.

Освен всичко друго, моделът е отдалечаване от философията за семейни седани, характерна за други конкуриращи се компании, навлизайки в нови територии. При Giulia, доста усложненият дизайн на фаровете, присъщи на версията 159, са заменени от големи LED устройства, които се простират, чак до калниците. Все пак, разпознаваемата V-образна решетка Treofoil е останала от предишния модел, докато под нея са разположени полезните въздушни отвори и важният спойлер. Дългият, извит капак стига до отвесното предно стъкло, докато страничната част на колата притежава заоблени стъкла, по подобие на купето Alfa 8C.

.

Емблемата Quadrifoglio, която в превод означава четирилистна детелина, маркира спортните модели на Alfa Romeo от 1923 г. насам. Тази емблема приляга в пълна степен и за новия модел. Той притежава бунтарски странични прагове, като все още не ясно, дали някои други, определено по-скучни наглед автомобили, биха получили подобни елементи.

В автомобила има следи от Jaguar XE, особено в задния три-четвърти профил, приличащ на колите купе. Но, седанът има широки LED светлини на задния капак, както и кокетен спойлер на багажника, определящи неговата идентичност. Спортният автомобил притежава четвъртити ауспуси, завършващи с черен гланц, които подчертават неговата амбиция за добро представяне, подчертавано и от задвижващата система, намираща се в долната част, наследената от Ferrari.

Що се отнася до вариантите за новия модел, той ще притежава опции за поръчка на 6-степенна, механична или автоматична скоростна кутия. Освен това, потребителите могат да купят версии на Alfa Romeo Giulia, характеризиращи се със задно задвижване или 4х4. Това представлява радикална промяна от моделите 156 и 159, които имаха предно задвижване.

Новият модел може да се похвали с равномерно разпределение на тежестта, като при него са използвани леки материали, включващи алуминий за спойлерите, вратите и напречния носач. Карбонови са капака на купето и тавана, както и други елементи. Автомобилът е определен, като най-добрият в своя клас, по отношение на устойчивост на усукване.

Всички версии от този модел получават мултифункционално задно окачване и двойни предни носачи. Създателите на настоящия Quadrifoglio обещават, че той ще предлага 3 к.с. за всеки килограм от теглото, а специалистите очакват, дори и най-добрите автомобили от този вид, да имат тегло около 1500 кг. Адаптивните амортисьори и усъвършенстваната, постоянно променяща се система за управление, също са опции за моделите. Все още не става ясно, дали базовите версии на Alfa Romeo Giulia ще получат тези, достатъчно впечатляващи характеристики, като стандарт.

Информацията за разхода на гориво, все още не е потвърдена, но се предполага, че автомобилът ще изразходва 6.72 л./100 км., а емисиите от СО2 ще бъдат в рамките на 200 гр./км. Това са стойности, характерни за двигател, от типа на 3.0-литровия V6. За сравнение, BMW M3 притежава разход от 8.80 л./100 км. и вредни емисии, от порядъка на 204 гр./км.

„Четирилистната детелина” лансира технологични нововъведения, които са уникални за автомобил, с марката Alfa Romeo. Такива са, например системата за насочване на въртящия момент, електромеханичната и интегрирана спирачна система, както и активният аеро сплитер, който управлява въздушния натиск, за да се постигне по-голяма стабилност, при по-високите скорости. Един от шефовете в компанията – Харалд Уестър подчертава, че от производителя са се постарали да създадат по-различен автомобил, от господстващите на пазара немски и британски екземпляри.

„Най-известните марки предлагат едни и същи неща. Те са взаимнозаменяеми. Ако преувеличите малко, може и да кажете, че те са скучни. Новата Alfa Romeo ще върне шофьорите, там, където им е мястото – в центъра на събитията. Тя отново ще бъде перфектна симбиоза, между човек и машина. Когато поставите човека в центъра на представянето, това означава, че те се намират в сърцето на марката, в случая - Alfa Romeo.”-каза още Уестър.

Дизайнът на новата Alfa Romeo е започнал от нулата, поне, що се отнася до интериора. Вътрешността на модела е значително по-различен, отколкото на актуалните автомобили на компанията. И, докато остават, сравнително познати детайли, като циферблатите, подобни на фунии, както и хромираните пръстени на вентилационния контрол, то, наклоненото табло и централният дисплей са изцяло нови.

Спортните елементи в колата, като карбоновите детайли и старт-бутона, отличават модела от неговите главни опоненти. Високата централна конзола е резултат от концепцията на този автомобил, разполагащ със задно задвижване.

Конкретни цени на новата Alfa Romeo все още не са оповестени и всички потребители ще трябва да изчакат до следващата година, за по-точни спецификации на дизеловия и бензиновия вариант. Все пак, говорител на компанията потвърди, че версията QV ще стартира в Германия с базова цена от 82000$. По-олекотените версии, притежаващи карбонови покрив и капак на двигателя, керамични спирачки и спортни седалки, ще се търгуват с начална цена от 102500$.

  

 

Published in Новини

Автоаксесоари

Инструменти

Други