Петък, 06 Ноември 2015 18:18

Голямата измама на „малкия” VW

Скандалът с показанията на автомобилите, произведени от VW, се отнася до моделите, които са задвижвани от двигателите, тип EA 189. Вероятният брой на превозните средства, които са оборудвани с подобни мотори, са над 11 милиона, като основната част от тях са вариантите, с 1.2-литрови, 1.6-литрови и 2.0-литрови дизелови агрегати. Тази гама от двигатели е произведена от Volkswagen Group, но вече не се прилага за новите автомобили на компанията, които се предлагат на Стария континент.

Според VW, броят на „засегнатите” превозни средства, съоръжени с моторите EA 189 е около 5 милиона, като в това число влизат Golf 6, Passat 7 и първото поколение на Tiguan, чиито машини са оборудвани изцяло със споменатия двигател. Други модели, които подлежат на „ревизия”, както от производителя, така и от съответните контролни органи, са Jetta и Beetle, които са продавани между 2008 г. и 2015 г. От друга страна, Audi и Skoda също са част от разследването, след като над 3 милиона техни автомобили са били оборудвани с „нелегалния” софтуер. Моделите Audi, които ще бъдат ревизирани са 1420000, намиращи се в Западна Европа, като само 577000 от тях се движат в Германия, а 13000 – в САЩ. Говорител на Audi призна, че „засегнатите” версии са А1, А3, А4, А5, А6, TT, Q3 и Q5. От своя страна, от Skoda потвърдиха, че около 1.2 милиона екземпляри, носещи тяхната марка, също са засегнати от скандала с ефективността на превозните средства, произведени от Volkswagen Group.

Противно на някои мнения, шефовете в немския автомобилен гигант обявиха официално, че техните коли, които са оборудвани с двигателите EA 288, покриващи нормативите за екологичност и ефективност - Euro 5 и Euro 6, не са засегнати от глобалния скандал. От компанията отричат, че моделите, които трябва да се появят през 216 г., са оборудвани със същия софтуер, както техните предшественици.                                          

Published in Новини
Сряда, 30 Септември 2015 08:26

Audi A4 2015 - заявка за бъдещи успехи

Новото Audi A4 е заложено да бъде достатъчно добра конкуренция на модели автомобили, от рода на 3 Series, C-Class и XE.

Определено, немската компания се е вслушала в критиките на специалисти и потребители, за да впрегне цялото си знание и експертни възможности, в създаването на модела Audi A4. Представянето, движението по пътя и контрола на колата, както и нейната изработка, представляват значителен прогрес, с който останалите производители трябва да се съобразяват. Подобренията, характеризиращи всеки нов модел A4, са по-значителни, отколкото на техните предшественици. Но, този клас превозни средства е маркиран, от прекалено тесните граници, между отделните, конкуриращи се автомобили.

„12 милиона потребители не могат да грешат”, казва Рупърт Стадлер, един от шефовете в немската компания. Така той коментира темата за новия Audi A4 и неговият духовен предшественик Audi 80. Съперникът на 3 Series е най-доброто постижение на немския концерн, като всеки един от пет, продавани от Audi автомобили е маркиран, като кола A4. Това отразява и надеждите, които влагат неговите производители в новия модел от тази серия.

Сега, в своето пето издание, моделът в съответния водещ компактен клас, се готви за битка с автомобили на компании, като BMW,Mercedes и Jaguar, за предпочитанията на клиентите. От Audi са напълно наясно с тази възможност и за да поддържат темпото в това своеобразно съревнование, специалистите в немския производител са се опитали да направят нещо ново. За разлика от предишни опити, при които новите модели са били „добре забравени” стари серии, сега, Audi напълно са променили новия A4. Като се започне от двигателя и платформата, за да се стигне до огледалата и задните фарове, 90% от немското возило е съвсем ново и подменено, а останалото е доста добре усъвършенствано и настроено.

От голямо значение е и икономичността на модела. Сред опциите за поръчване са три вида бензинови и 4 дизелови двигатели, с капацитет от 1.4-литрови до 3.0-литрови. Мощността е определена, в границите 148 к.с. и 268 к.с., поне засега. Верните фенове на моделите Audi ще бъдат изненадани с доста разточителния автомобил Ultra, докато нетърпеливите потребители ще бъдат възнаградени с вариантите S и RS, които са заложени за производство по-скоро, отколкото е било предвидено предварително.

Моделът TDI Ultra е зареден с 2.0-литров двигател, подпомаган от 187 к.с., а скоростната кутия на колата е 6-степенна, механична. В средния клас на новата A4, може да си осигурите т.нар. вариант Sport за 47000$, малко повече, отколкото неговия еквивалент - 3 Series, но по-малко, отколкото моделите C-Class и XE. Това е присъщо и на характеристиките на автомобилите, като икономия, представяне и практичност. Докато A4 има известно предимство при ефективността с икономия от 3.90 л./100 км., то BMW е с характеристики на по-добро представяне, а Mercedes печели първенството, в сравнение и с двата вида автомобили, що се отнася до пространството в задната част на купето.

Естествено, бихте разгледали по-внимателно и други фактори на споменатите марки превозни средства, но това, което е характерно за тяхното съперничество са малките разлики, в техните функционални и практически детайли. Когато решите да похарчите известна сума пари, това би станало, в резултат от външния вид на продукта или от лични предпочитания, но, ако сте убедени в способността на вашия автомобил, тогава изборът е доста по-лесен и прагматичен.

Специалистите от Audi са решили да подходят новаторски към новия си модел. Това е по-приемливо, отколкото опитът да се имитират автомобилите от 3 Series. Немската компания е „омекотила” автомобилите от A4, правейки го по-лесен за управление и добавяйки финес, който дълго време липсваше на вариантите от този модел.

Ще ви бъдат необходими, не повече от 200 м., за да откриете обновения и значим характер на A4. Там, където предишният модел се усещаше скован и компрометиран, новата версия е значително по-рафинирана и усъвършенствана. Новата MLB платформа и изтънчените, напълно самостоятелни, предни и задни окачвания, които са с 5 звена, подпомагат представянето на автомобила, съдействайки за преодоляването на неудобствата, причинени от неравностите по пътя.

Ако превключвате различните степени на системата Audi Drive Select, като Efficient (ефикасна), Comfort и Dynamic, ще разберете, че, дори най-спортната функция е подчинена на комфорта. При настройката Dynamic, контролът на колата е по-добър, усещайки се малко по-обвързан със стабилността, при преминаване през по-бързите завои. Колата е заредена с достатъчно предпоставки за добро представяне, улесняващи нейното управление. Равнището на обороти е доста високо – 1750, като съчетанието с усъвършенстваната 6-степенна скоростна кутия, води до постижение от 7.7 с., при достигане на скорост от 100 км.ч. Двигателят не се усеща пресилен или грубоват, когато е подложен на голямо натоварване – нещо, което не се случва, при автомобилите от C-Class.

Управлението на модела е едно от най-слабите звена на предишната версия, но, при настоящия, то остава леко и доста по-добро, особено, при отговора на зададените команди. Все пак, не може да се каже, че е твърде отривисто, както при автомобилите от серията XE, но е значително по-обещаващо от очакванията, които сте имали за него.

Това се отнася и до интериора. Автомобилите Audi винаги са се славели с красивите си и функционални купета. В това се включват – чувствителните, при допир механизми, изчистените алуминиеви детайли, както и фантастичното, виртуално място за шофьора, което би превърнало едно, доста досадно пътуване, в нещо, което ще се помни дълго време. Пътниците на задните седалки, също не биха могли да се оплачат.

Новото Audi е по-дълго и по-широко, отколкото неговите предшественици, а от това най-големи печеливши се оказват пасажерите. Вместо да се осигури повече място за багаж, което остава, в рамките на 480 литра, от компанията са се погрижили за предоставянето на повече място на задните седалки. Така, моделът XE се усеща, по-скоро като хечбек, дори и с леко повдигнатата си средна седалка, както и улеят за трансмисията. Това осигурява комфорта и спокойствието на трима възрастни, в задната част на купето.

Освен това, вътрешната част на автомобила е истинско технологично угощение, осигурявайки адаптивен автопилот, включващ и помощ, при сгъстен трафик, който функционира, дори и при скорост от 250 км./ч. Това, което я определя, като незаменима е способността и’ да контролира движението, до скорост от 65 км./ч., използвайки радари и ултразвукови сензори, за да „разчита” околната среда, „ръководейки” A4 по пътя.

Published in Новини

Всички в Audi се надяват RS3 да бъде, поне толкова успешен, колкото и неговия предшественик, победител в състезания. Със своя 5-цилиндров двигател, характеризиращ се с изпепеляващо представяне и съответната система на задвижване 4х4, моделът е близо до вариантите от 80-те години на миналия век, като името им е повече от показателно – Quattro. Подобно на своите предшественици и новият модел е създаден с финес и лукс. Въпреки това, малкият багажник и твърдата езда са разочароващи, но, като цяло това е един бърз и самобитен хечбек.

Преди време, модели, от рода на Quattro S1 E2, бяха страшилищата на пътя, по които се заглеждаха и въздишаха повечето шофьори и случайни минувачи. С неговите диви криле и огнедишащо представяне, чудовището, притежаващо мощност от 600 к.с. беше пример за добро и запомнящо се представяне на пътя.

30 години, след неговото лансиране на пазара, се появи модел, който се доближава до неговия характер, поне на пръв поглед. Добре, може и RS3 да не е ръчно изработеният и страховит автомобил, предназначен за бързи яростни надпревари на различни състезания, но двата модела имат много повече общи неща, отколкото си мислите. Например и двете коли са оборудвани с 5-цилиндров, турбо двигател, комбиниран със система на задвижване Quattro 4х4.

Освен това, автомобилът от 80-те години беше тестов, за превърналата се в легенда скоростна кутия с двоен съединител. Това беше важен елемент, гарантиращ появяването на 7-степенната, S трансмисия, характерна за RS3. И, идва ред на мощността! Окончателните показатели на модела S1 E2 от 600 к.с. са емблематични за автомобилите от серията Group B, които са и спортни коли. Представеният тук модел притежава мощност от 361 к.с., превръщайки го в най-мощният хечбек, който може да си купите.

Представените модели издават и почти еднакъв шум. Това се дължи, преди всичко на спортния ауспух, който се предлага с т. нар. Performance Plus Pack, включващ адаптивни амортисьори и повишена скорост от 280 км./ч. При нулева скорост, двойните ауспуси на RS3 издават дълбок шум, като оборотите се вдигат до 4000, а 2.5-литровият двигател издава характерен звук, от който могат да потръпнат, дори и феновете на рали автомобилите от 80-те.

Може да изберете металическата окраска Sepang Blue, с която се акцентира, върху леко блестящите калници. От друга страна, пакетът High Gloss Black предлага допълнително визуално удоволствие.   

Във вътрешната част на автомобила, можете да поръчате „Comfort and Sound” пакет, който предлага стерео уредба Bang & Olufsen, автопилот, общо осветление, както и кожени седалки, които срещу малко по-висока сума, могат да бъдат украсени с шевове, издържани във формата на диамант. Пакетът Technology добавя HDD сателитна навигация, както и системата на Audi MMI Touch, която позволява на шофьора да напише съответен адрес с пръста си.

Навсякъде другаде, моделът е оборудван с украсени в червено спирачни апарати, карбонови елементи към двигателя, електрически управляеми и боядисани в окраската на купето прозорци, както и затъмнено стъкло. Всички тези екстри, взети заедно, увеличават стойността на автомобила, от и без това високата цена 60000$, до невъобразимата цифра 70000$. В крайна сметка, можете ли да оправдаете инвестицията от 70000$, в автомобил, който е в основата си Audi A3?!

Да, моделът има определено добри характеристики, като интериорът се отличава с качеството на материалите, използвани за направата му. Тогава, ред е на представянето. От компанията уверяват, че Audi RS3 постига скоростта от 100 км./ч. , само за 4.3 с., а и се усеща, доста по-бърз, отколкото са неговите сухи характеристики.

Ако има някакви неудобства, свързани с този автомобил, това, определено е наличието на 5-цилиндров двигател, което не оставя достатъчно място за акумулатора. Така, че от компанията са решили да го преместят в багажника, като, по този начин редуцират вместимостта до, почти нищожните 280 литра. А, дори и амортисьорите, в тяхната най-фина и мека настройка, придават на RS3 доста твърдо движение.

Все пак, не трябва да се обезсърчавате от наличието на съответните несъвършенства в автомобила. Той е достатъчно бърз и самоуверен на пътя. Сами можете да прецените, дали RS3 заслужава същото почитание, като неговият велик предшественик.

Published in Новини

Автоаксесоари

Инструменти

Други