Най-малкият SUV автомобил, създаден от BMW, отново е на пазара, като той е … по-голям и по-добър от своя предшественик.

Версията BMW X1 се оказа голям хит, особено на европейския пазар, но, след своето лансиране през 2009 г., желанията и вкусовете на клиентите се промениха, както и философията на отделните автомобилни производители. Видът на модела е по-скоро на кола комби, което е доста странен начин да конкуриращ останалите SUV возила. Така, BMW решиха да променят малко дизайна на автомобила, заемайки част от умаления стайлинг на X5. И, това се оказа доста голям успех. Версията е достатъчно добра за управление, с подходяща вместимост, както и характерно качество на детайлите. Въпреки, че X1 изглежда по-скъп, отколкото други модели SUV автомобили, той, определено е с повече предимства от тях.

Семейните автомобили са особено важни за компания, като BMW. Това се отнася, разбира се и за всяка друга фирма на пазара за превозни средства. Но, немската компания съумя да наложи със своя модел X5 - спортния, компактен дух, което беше доста новаторско за 1999 г. Следващите варианти – X3, X4 и X6, успяха да навлязат в нови територии на пазара, печелейки повече потребители, но получиха доста противоречиви отзиви. Когато говорим за новия модел X5, той определено не е от автомобилите, които се вписват към определено статукво или традиции.

Всичко това се промени с версията Mk2 от 2015 г., която беше представена и на европейския пазар. От BMW се вслушаха в желанията на клиентите, които предпочитат „по-напомпания” външен вид и като резултат, беше създаден X1, който е доста „омекотена” версия на X5, по-скоро негов мини вариант.

Новият модел X1 е с 15 мм. по-къс, отколкото предишни варианти, но това е доста трудно да се забележи, благодарение на по-високия ръст – с 53 мм., както и по-широкото шаси – с 23 мм. Тези подобрения, не само утвърждават новия модел, като умалена версия на X5, но съдействат и за увеличеното място за пътници в купето. Във вътрешната част на колата има предостатъчно място, особено в горната част, а пространството за краката на пътниците е увеличено с 37 мм., а от това, най-големи печеливши са пасажерите на задните седалки. Освен това, X1 е с повече стъкло, отколкото своите предшественици, което допринася за „широтата”, правеща впечатление, при първи оглед на автомобила.

Мястото за багаж, също е подобрено. Новият модел предлага вместимост от 505 литра, което е с 85 литра повече, отколкото от предишната версия и актуалния автомобил Audi Q3, който се оказва и най-големият конкурент на X1 на пазара за малки и компактни SUV коли. Ако сгънете задните седалки, тогава ще получите вместимост от 1550 литра, а това е с 200 литра повече, отколкото при стария X1. Мястото в купето, при сгънати седалки е повече и от Q3, който предлага 1325 литра капацитет.

В предната част на купето, таблото за управление е покрито с гумирана, омекотена пластмаса, като дизайнът му е типичен за BMW – зрял, но същевременно красиво направен. Системата за сателитна навигация е стандартна за модела, както и при останалите автомобили с марка BMW, а освен това, потребителите получават 6.5-инчов дисплей, автоматични фарове и чистачки, сензори за паркиране, както и електрически заден капак.

Моделът се предлага само с един бензинов двигател, притежаващ мощност от 189 к.с. и капацитет от 2.0 литра. На европейския пазар се предлагат и бензинови варианти, притежаващи 2.0-литрови мотори и мощност, която варира от 148 к.с., при моделите 18d, преминавайки през 187 к.с. за версията 20d, за да се стигне до най-мощния автомобил от серията - 25d, чиято мощност е от 228 к.с. Естествено, тези бензинови модели ще си осигурят и лъвския пай на пазара. Това е определено, най-вече от техните актуални характеристики.

Базовият модел 18d притежава икономичност, в рамките на 4.09 л./100 км. и емисии, от порядъка на 108 гр.км. Най-популярният, поне сред потребителите, вариант - 20d, характеризиращ се със системата 4х4, както и флагманът на серията - 25d, могат да достигнат ефективност на разхода на гориво, в размерите на около 5.60 л./100 км. и емисии от СО2, които за първия вариант са 128 гр./км., а за по-мощния модел – 132 гр./км.

Най-бързият дизелов модел достига 100 км./ч. за 6.6 с. Той притежава известна бързина, особено, при ниските предавки, което определя и неговото по-добро представяне, именно в градските условия. Освен това, моделът се характеризира и с достатъчен тласък и при средните предавки, обещавайки сигурност и комфорт, дори и на бързите магистрали.

8-степенната автоматична скоростна кутия, създадена от BMW е стандартна за модела, осигурявайки спокойствието на колата, при всяко движение. Но, докато по-евтините версии на X1 са приемливи, то най-скъпият вариант - 25d, се приема доста по-трудно. Той е по-бърз от останалите модели, но само с 1 секунда, макар и да притежава 41 к.с. повече от тях, а цената му е доста по-внушителна, отколкото на другите версии X1.

Старият модел X1 изглеждаше, като повдигната версия на 3 Series Touring, но новият модел използва малка платформа, която се родее с последните версии на MINI и BMW автомобилите от2 Series Active Tourer. Неговото предимство е добре балансираното шаси, както и усъвършенстваната, стандартна система 4х4. Така, X1 става изненадващо пъргав, а контролът върху автомобила е постоянен.

Управлението на модела не е толкова отривисто, както при някои други автомобили, с марката BMW, но все пак е задоволително бързо за SUV автомобил. Това определя и неговите предимства, пред други модели от същия клас, като Ford Kuga, например. Когато паркираме X1 до неговите съперници от класа на SUV автомобилите, ще забележим, че той притежава повече вид на кола от споменатия сегмент, в сравнение с подобния на кросоувър Mercedes GLA. На всичко отгоре, X1 се характеризира и с повече вътрешно пространство, отколкото колите от серията Q3. В крайна смета, ако това са вашите приоритети, тогава, може би X1е вашият автомобил.

Освен това, той е по-атрактивен, отколкото стария модел, но с цената си, започваща от 40600$, той се оказва доста по-скъп, в сравнение с коли, от рода на Mazda CX-5. Все пак, очарованието на марката BMW, едва ли ще остави някого равнодушен към автомобил, наричан още BMW X1.

Published in Новини

На пазара беше представена подобрената версия на моделите 320 и 335, създадени от BMW и всички се питаха, какво е да управляваш 1.5-литров, 3-цилиндров двигател?!

BMW стана първата компания, която предприе авантюрата да произвежда впечатляващи модели превозни средства, с 3-цилиндрови мотори. Това, определено, може да се види най-добре, при една от най-популярните и компактни коли - 318i. Изглежда, че животът на най-долното стъпало на семейството на автомобилите не изглежда толкова зле, след като малкият, 1.5-литров турбо двигател, предоставя на 3 Series безмилостно добро движение, съчетано с клинична ефективност. Това е необходимата доза от функционалност, така желана от всички шофьори. Моделът 320 се предлага с най-добрия пакет от характеристики и ако имате избор, то, евентуално той би могъл да бъде дизеловият вариант. Но, при условие, че търсите бензинов еквивалент на споменатия модел, тогава 318i заслужава определено внимание.

Автомобилите от 3 Series на BMW, дълго време бяха на върха в списъка от компактни превозни средства, но в последните години се забелязва известно отстъпление, причинено от новите модели на Jaguar и Mercedes. И, докато от компанията обещаха, че новият, подобрен и усъвършенстван модел, ще върне отново 3 Series на върха, потребителите, определено не са много въодушевени от най-мощната версия340i. 6-цилиндровият модел беше приет доста противоречиво, дори и от специалистите, които определиха 3 Series, като функция и прерогатив на миналото време.

Това се промени миналият месец, когато беше представена новата кола на компанията, маркирана, като 320d M Sport, от споменатата вече 3 Series, която е била дълго време фаворит, поне за европейските потребители. Поне на пръв поглед изглежда, че желанието на баварците за подобряване на представянето и удоволствието от шофирането на съответния автомобил се е сбъднало.

Но, какво ще стане, ако потребителите желаят да притежават кола, която да носи емблемата на 3 Series, но не могат или не искат да харчат прекалено много за нея?! От BMW създадоха 318i, която всъщност е базовият модел на споменатите версии и се е превърнала в доказана норма, поне за настоящите години. Все пак, цифрите не могат да покажат, какво всъщност се крие под капака на колата. Баварската компания е заредила този автомобил със същия бензинов двигател, както моделите Active Tourer 2 Series и MINI Cooper. Той е малък, 1.5-литров турбо двигател, притежаващ само 3 цилиндъра.

Това, определено може да се нарече странна концепция, особено за икономичните 4-цилиндрови дизелови и звучните, редови 6-цилиндрови автомобили. Но, компанията постигна изключителен успех със своята находчивост. Всъщност, моделът е като угощение за повечето автомобилни фенове.

Подобно на Active Tourer и тук може да се открие мощност от 134 к.с. и въртящ момент, в рамките на 220 Нм. Имайте предвид, че това е все пак 3-цилиндров модел, който, при това е достатъчно плавен! Не на последно място, автомобилът е и значително по-тих, отколкото неговите конкуренти. При достигането на върхова мощност, 3-цилиндровият двигател започва да работи с 4000 оборота, като се чува, доста характерен звук от него.

Колата може да развие скорост от 100 км./ч. за 8.9 с., като, за да стигне до тази граница, шофьорът ще има доста работа със скоростния лост. Не е изненада, че, когато сравнявате 320 и 318, последният, определено трябва да бъде поставен на по-ниска предавка, когато се ускорява. Това става с достатъчно обороти, за да постигнете ефективен напредък. Целият, този процес, може да изненада повечето собственици на автомобили от 3 Series, но не и шофьорите, които преминават от малък бензинов хечбек на настоящия модел.

6-степенната скоростна кутия е отривиста, подобно на другите автомобили, с марката BMW. Но, той ще ви струва поне наполовина от споменатите коли. Моделът се отличава с емисии, в рамките на 129 гр./км. Все пак, икономията, определена от компанията е доста трудна за постигане. На книга, автомобилът изразходва 5.49 л./100 км., но при неговата експлоатация, едва ли ще преминете границата от 7.24 л./100 км.

Друго неудобство е свързано с вибрациите, които се наблюдават, при скоростната кутия и съединителя, когато желаете да стартирате или спрете своята машина, като ауспухът ще издаде характерно тракане, в случай, че автомобилът е поставен в неподвижно положение. Така че, ако премахнете емблемата на 3 Series от колата и като прибавите споменатото неудобство, едва ли някой би казал, че тя е поредното поколение на впечатляващата версия от автомобили.

Като оставим двигателя, определени подобрения могат да бъдат забелязани при окачването, както и при кормилното управление. Някои коли от споменатия модел, могат да бъдат оборудвани със системата Servotronic, която прибавя допълнителна тежест на колата, в зависимост от скоростта, развивана на пътя.

В крайна сметка, повечето потребители биха останали приятно изненадани от новите измерения на усещането и духа, характерни за 3 Series, особено, що се отнася до детайли, като поставянето на лекия двигател над централната ос.  

Published in Новини
Четвъртък, 23 Юли 2015 01:26

BMW 1 Series Direct Water Injection

Вие, може би не знаете, но Direct WaterInjection технологията, е вече тук, внедрена във новия автомобил на BMW. Тя изглежда, че има реален потенциал за повишаване на ефективността и производителността на двигателите с вътрешно горене на марката.
Забравете всичко, което сте знаели за навлизането на вода в цилиндрите на двигателя с вътрешно горене. От BMW ни уверяват, че своевременното инжектиране на течност, може да се подобри ефективността на бензиновия двигател от 3% до 8%, както и мощността му с 10%.

BMW 1 Series се захранва от 3-цилиндров, 1.5-литров турбо двигател, с капацитет от 215 к.с., вместо 201 к.с., благодарение на DWI. Степента на сгъстяване е повишена от 9,5 до 11,0: 1.
DWI работи по следния начин: резервоар от седем литра вода се монтира в двигателния отсек, като неговите нива се подхранват от непотребния, вече, конденз от климатика. След като двигателят достигне определена температура и определена точка в оборотния диапазон е превишена, водата може да бъде отклонена по един от двата начина - или чрез фина струя се подхранва всмукателния колектор (това е индиректния начин, който е характерен за системата на M4 Safety Car), или се подава към помпата за високо налягане и се смесва с гориво, за да се образува емулсия.

От там, емулсията се впръсква директно в цилиндъра по време на компресия. Впръскването е толкова фино, че се изпарява, преди да започне решаващия етап на горене.
Идеята зад това е, че пръските вода работят като вторичен охладител на входящия въздух, преди фазата на горене. От BMW твърдят, че по този начин се редуцира температурата с 70oC, стигайки до около 330oC, ако се използва DWI, докато другите автомобили се движат със стойности от 400 до 500oC, без водно впръскване. BMW го оприличава на шофиране на колата през цялото време, цял ден, в студена зима.
Тази технология е особено ефективна за автомобили, които се експлоатират повече. Специалистите от BMW ни уверяват, че 80% от клиентите, не ще изпитат нужда да напълнят резервоарите DWI, тъй като климатикът би осигурявал достатъчно течност за всички нужди.

На практика повечето специалисти са в неведение, относно характеристиките на новия модел. Направените предварителни тестове показаха, че автомобилът харчи 19% по-малко гориво, отколкото, ако системата DWI не е активизирана, като повече ефективност се наблюдава, при ускорението на колата. Докато производството на BMW M4 Safety Car, която притежава система за индиректно впръскване с вода, би трябвало да започне следващата година, все още няма яснота, около бъдещето на BMW 1 Series Direct Water Injection. Сигурно е, че бордът на директорите на немската компания ще се събере, за да уточни, дали да започне серийното производство на този вълнуващ автомобил.

Published in Новини
Четвъртък, 23 Юли 2015 01:20

BMW i8

BMW i8, наистина разтърси, не само света на спортните автомобили, когато беше лансиран през 2014 г., но и света на автомобилите, като цяло. Той се превърна, в един от най-важните автомобили на последното десетилетие, като доказа постиженията на BMW в иновациите, по отношение на дизайн, производителност и ефективност. През следващите години, с известно удовлетворение, бихме могли да погледнем назад във времето към този модел, който спаси супер автомобила, като такъв.

Когато управляваме i3 BMW, разбираме защо този модел се счита за екологичен и ефективен, притежаващ привлекателен външен вид, който не оставя равнодушни, дори случайните минувачи, които обръщат погледа си към формите на i8, привличайки ги със своята усъвършенствана, хибридна, задвижваща система. Колата се забелязва лесно на пътя, нямаща аналог, дори и сред своите конкуренти. Която и цветова комбинация или видове гуми да изберете за своята кола, тя кара хората да завиждат на собственика и’, благодарение на стеснените LED фарове, елегантни извивки, аеродинамични контрафорси и високотехнологични врати. Той със сигурност не е поредният нов автомобил от голямото семейство на BMW.

BMW i8 се захранва от 1.5-литров 3-цилиндров бензинов двигател, който може да се открие и в MINI Cooper. Той се намира в задната част на автомобила, непосредствено зад седалките. Бензиновият двигател е комбиниран с 129 к.с. електродвигател, който е подхранван от литиево-йонни батерии.
Може би си мислите, че мощността на двигател, подхранващ финия MINI, няма да бъде достатъчна, за да затрудни конкурентите Audi R8 и Porsche 911, но цифрите за представянето на i8 са впечатляващи. Хибридната задвижваща система включва 357 к.с. и 570 нм въртящ момент. Така, автомобилът може да развие скорост от 100 км./ч. само за 4,4 секунди, а неговата максимална скорост е определена на 250 км./ч. Спортен автомобил с 3-цилиндров двигател не звучи много обещаващо, но благодарение на помощта на електродвигателя, скоростта на i8 се чувства също толкова добре, колкото на Audi R8. Официално 100 км./ч. се достига за 4.4 секунди, но, като прибавите незабавния въртящ момент на електромотора, тогава скоростта се чувства много по-голяма, когато сте на път. Няма значение, коя скорост превключвате, BMW i8 реагира подобаващо на всяко натискане на педала на газта.

Published in Новини

Автоаксесоари

Инструменти

Други