Най-добрият начин да почувствате магията на Citroen DS е като посетите с него Париж, който е определян, като един от най-красивите и романтични градове в света. Защо Париж?! Причините са много, но основната е, че френският автомобил е предшественик и основоположник на някои от най-шикозните превозни средства, които са били виждани някога по световните пътища. Освен това, подобно на френската столица, Citroen DS съчетава по един безспорен начин, класическите и луксозни детайли, с иновативни елементи, което го прави своеобразно богатство, за всички автомобилни фенове на планетата.

Париж е незабравимо място, където се срещат неокласическите форми с върховете на модерното изкуство. Определян, като „град на любовта”, столицата на Франция е видяла много възходи и падения, но, определено едно от най-големите достижения на този световен център на изкуствата и икономиката е представянето на автомобил, който маркира определена епоха от развитието на философията за превозните средства, като такива.

През 1955 г. на световното автомобилно изложение в Париж, проведено в елегантния Grand Palais е бил представен Citroen DS. Не отнема много време и той се превръща в най-дискутираната тема, не само сред посетителите на споменатото изложение. Само, в рамките на 45 минути около 7500 успяват да си поръчат возилото, а 12000 го капарират. И, всичко това става до край на първия ден от представянето! Автомобилът се превръща в мания и стотици парижани приветстват новото чудо, което се движи по улиците на столицата, крещейки името му.

Този модел краси улиците на Париж до 1975 г., когато излиза от производство. Но, ако разгледате внимателно града, тогава ще забележите, че близо 60 г. след появата на DS, жителите на френския мегаполис се радват на един от престижните, т.нар. „световни магазини”, където може да се види Citroen DS. Освен припомняне на славното минало, парижаните могат, дори и да наемат малкото чудо. Това е като утоляване на потребност, която е характерна, за жадните за романтика и приключение души.

Тези, които все още обичат DS и желаят да опознаят повече Париж, магазинът предлага две възможности. И двете са свързани, с пътуване из френската столица със стария модел автомобил, но с опитен шофьор. Едната възможност е т.нар. „вечен Париж”, а другата – „романтичен Париж”. С тях се изминават различни маршрути, около важните за столицата места, а цените варират в порядъка €240-€445. Но, ако желаете да преживеете истинско приключение и наслада от управлението на неостаряваща класика, като Citroen DS, можете да се откажете от шофьор и да поемете по неведомите пътища на романтиката.  

Едва ли нещо може да се сравни с DS. Паркиран до тротоара, автомобилът е в т.нар. „салонен” режим, като хидропневматичното окачване е в най-ниските си настройки. Отваряте врата с хромираната дръжка и ви посреща надписът déesse, което на френски означава богиня. И, може би, ще се досетите, че името на модела е съкращение, именно от тази дума. Влизането с колата става със своеобразен поклон – все пак отдавате почит на богинята в нея. А, вътре в купето, се настанявате на нагънатите, като карамел седалки, които са толкова луксозни, колкото и един добър диван. Отличаващият се волан и пластмасовото табло са били доста иновативни, когато са били показани за първи път на публиката. Те контрастират, по един неповторим начин, с хромираните кожени елементи в колата. Със завъртането на ключа и стартирането на машината, вие елегантно преминавате към базовите функции на автомобила. Тогава, може да освободите ръчната спирачка, поставяйки необходимата предавка и се понасяте по улиците.

Преминавайки по Champs-Élysées, нашият автомобил се е насочил към Триумфалната арка – една от големите забележителности, не само на Париж, но и в света. Повечето парижани, подобно на всеки друг голям град по света, напускат своите домове през август, за да се спасят от прииждащите туристи. Така, че околностите на Триумфалната арка не са място, където могат да се видят варианти на Renault Twingo, а отправен център за много таксита и туристически автомобили.

Но, когато сте зад волана на Citroen DS, трафикът се отдръпва с респект. Другите шофьори правят, дори и необмисленото, за да осигурят комфорта на легендарния автомобил, а туристите, които са заети в снимането на Триумфалната арка, обръщат камерите си, за да запечатат преминаването на една историческа и знаменателна за Франция кола.

Движението на модела по Champs-Élysées продължава, като автомобилът преминава, покрай Grand Palais, Place de la Concorde и богато украсеният мост Pont Alexandre III. Така, пътуването стига до Айфеловата кула. Полицаите от спрените край кулата полицейски ванове, също обръщат подобаващо внимание на френската гордост.

Следва обратен завой и колата преминава през 7-мия район Arrondissement, където са разположени много булеварди, отрупани с кафетерии и отново телефоните на многобройните туристи запечатват преминаването на DS. Следва повторно преминаване на Сена и блестящият Citroen се насочва към Лувъра, подминавайки Jardin des Tuileries.

Автомобилът е подминаван от полицаите, които се стараят да не показват своите пристрастия, но предоставяйки възможност на возилото да бъде снимано и оглеждано от туристи и жители на Париж. Когато моделът спира до известната стъклена пирамида на Лувъра, колата е наобиколена от многобройни чуждестранни посетите на френската столица, идващи от различни краища на света – британци, италианци, японци и т.н. Те сигурно си мислят, че DS е произведение на изкуството, което случайно е попаднало извън Лувъра и се снимат с френския шедьовър.    

Когато DS се връща обратно пътя, температурата на въздуха преминава 36 градуса. Това, определено не притеснява шофьорът, който е спуснал прозорците, както и виниловия покрив, а охлаждащият вентилатор е на бавен режим. Дрехите могат и да залепват по кожения салон на машината, но DS, сякаш никога не се е чувствал по-добре. 2.0-литровият двигател, с мощност от 98 к.с. не е забележителен елемент от детайлите на модела, но това, което определя значимостта на колата е нейното представяне. Тя успява да се справи с лошите пътища, все едно, че се движи по жилищна настилка. С големия си волан и характерната кутия за смяна на предавките, лесно можете да си представите кадри от някой класически френски филм, в който шофьорът умело управлява машината, докато дясната му ръка е поставено елегантно на скоростния лост.

Сега, посоката е на изток, по посока към Centre Pompidou. По пътя, доста любознателни и любопитни хора се извръщат, след легендарната кола, успявайки да запечатат нейния образ на своите смартфони. Един от тях, успява да изкаже своето благоговение към модела и как той, като французин, се чувства горд от историята на DS. И, колкото и бързо да се появява този французин, толкова и незабележимо се отдръпва, за да разкаже на непознатите минувачи, че той е видял един от най-великите автомобили в историята на Франция и е успял да го снима.

Автомобилът отново е на път, като се насочва на север, за да замени модерната архитектура със сгради, издържани в готически стил. В подножието на Notre-Dame, таксиметровите автомобили „разчистват” място на колата, за да намери удобно пространство за паркиране. И тук, напливът от туристи, които искат да се снимат с френската икона е внушителен. Още повече, че „богинята” се намира до един от най-забележителните обекти, осмислящи историята на тази страна.

Времето на наема за автомобила изтича и DS се насочва на запад, за да заблести отново, преминавайки за пореден път над Сена. Това се случва, именно в най-натовареното време за пътуване в Париж. Целта е една - DS World, където моделът ще бъде оставен, за да може някой друг романтик да се порадва на колата, във вечерните парижки часове. Това, определено ще бъде, дори и по-романтично, отколкото завършващата обиколка на френската столица, направена през горещите дневни часове.

Когато „богинята” е била представена в Париж, през 1955 г., тя е грабнала короната и погледите на посетителите на автомобилното изложение, от останалите конвенционални и спортни машини, представени там. Но, видът не е най-важното, което е характерно за това возило. DS е скрила, достатъчно технически новости, под своята изящна обвивка. На първо място, трябва да се отбележи „умната” хидравлична система, която контролира окачването, спирачките и скоростната кутия. За разлика от други автомобили, които са оборудвани със стоманени пружини, Citroen е съоръжил своята кола с окачване, чиито сфери са напълнени с азот и гориво, за да поддържат тежестта на автомобила и да „съблюдават” дейността на амортисьорите, предоставяйки едно незабравимо представяне.

Всъщност, технологичните решения са били толкова „умни”, че по-късно те били продадени на Rolls-Royce. А, от своя страна, за тяхното качество говори и фактът, че британският производител не е успял да ги подобри. С хидравличния резервоар, разположен под капака на автомобила, както и задвижваната от двигателя помпа, като всички тези елементи се намират под съответно налягане, шофьорите могат да избират, дори и височината на движението по пътищата. Това гарантира и изключителната гледка на DS, по време на пътуване, с характерните повдигания и снижавания.

Така, автомобилът придобива фантастичен комфорт, както и възможности за настройки, при движението му. Всичко това, означава, че Citroen е способен да преминава хладнокръвно над неравности и малки буци по пътя. Може би, малко хора знаят, че именно техническите нововъведения на автомобила са в основата на успешното бягство на френския президент Шарл де Гол, който успява да се спаси от атентат, благодарение на скоростта на DS, въпреки, че гумите на колата са разкъсани от куршуми.

Оригиналният двигател на модела е 1.9-литров, по-късно променен на 2.1-литров, а впоследствие – на 2.3-литров. Моторът е доста конвенционален, но това, което определя автомобилът, като изключителен е неговата автоматична скоростна кутия. Тя използва хидравлична система, за да управлява съединителя, така, че водачът трябва само да освободи педала за газта, премествайки лоста на трансмисията на следващата предавка и да продължи плавно по своя път.  

Нововъведенията не свършват със споменатите детайли. Докато спортният модел Jaguar C-Type е пионер, в използването на дискови спирачки, DS е бил първият масово предлаган автомобил, притежаващ захранващи предни дискове. Еднолъчевият волан е създаден, за да осигури безопасността на шофьора, като редуцира възможността от наранявания, вследствие на пътни инциденти. Освен това, воланът предоставя добра видимост на таблото, с различните функционални показания.

Подобно на „плаващото” окачване, DS е популярен и със своите характерни „въртящи се” фарове. Те започват да се предлагат от 1968 г., с моделите от Series 3, когато и преустроената предна част на автомобила, представя „насочващите” фарове за първи път. Вътрешните светлини са били свързани с управлението на колата, така, че можели да се завъртат на 80 градуса. Това позволявало на шофьора да „вижда” отвъд завоя, предоставяйки по-добра видимост за него и увеличаващи сигурността. Съответните вътрешни светлини показвали пътя напред, помагащи на водачите да избягват евентуални неравности.    

Published in Новини

C4 Cactus продължава да впечатлява, благодарение на своя находчив и практичен дизайн. Доста малко коли на пътя могат да се представят по-добре и ефективно, в сравнение със Citroen C4. Това представяне е комплексно – както на магистралата, така и в градски условия, а управлението му е доста ефективно и когато трябва да се справяте с по-високите пътни участъци.

Дизайнът и интериорът на новия автомобил са доказателство за неговата практичност. Благодарение на своите големи панорамни прозорци, както и на люка на кабината, няма да изпитате усещане за клаустрофобия и потиснатост, дори и когато трябва да пътувате на задните седалки. Тези предимства го отличават от всеки среден клас хечбек. Като допълнение, страничните джобове на вратите са доста удобни за пренасянето на играчки, за съхранението на напитки и други предмети.

Когато видите за първи път Citroen C4 Cactus, може би ще изпитате известни съмнения за удобството, особено, когато трябва да седнете на шофьорското място. Много от потребителите на Citroen C4 се оплакват от известно напрежение в гърба, породено от шофирането в градски условия. За сравнение, подобни проблеми не се срещат, когато автомобилът е на скоростните пътища. По-скоро, неудобствата на шофирането са свързани, предимно с натискането на съединителя, който е монтиран малко по-високо, отколкото позволява шофьорската позиция.

Новият автомобил притежава две основни особености, когато говорим за интериора. На първо място, люкът на купето, въпреки че не е с плъзгаща врата, е доста добре изолиран. Това, може и да бъде пречка, ако искате да охладите купето, но ако оставите колата на паркинг, където няма сянка, температурата в нея няма да бъде по-висока, отколкото ако купето притежаваше обикновен метален таван. Втората особеност е свързана с липсата на стерео уредба, което може да се окаже и предимство, ако желаете да изпитате по-голямо удоволствие от пътуването, ненарушавано от странични звуци.

Въпреки, че автомобилът е в продажба от известно време, в повечето европейски държави могат да се видят доста коли от серията Citroen C4 Cactus. Причината е много проста – новият модел не може да бъде объркан за друга машина, предвид неговия уникален външен вид.

Едно от предимствата на C4 Cactus е свързано с избора на съответен цвят. За някои хора се оказва, че атрактивният стайлинг на Blue Lagoon е доста добра опция, въпреки малко по-високата му цена. От една страна, радикално променения външен вид, предполага и нестандартно оцветяване, а не монохромните опции. Но, оказва се, че повечето потребители предпочитат черен или сив цвят за своите автомобили. Ако сте консервативни, тогава черните или сребристи коли Citroen C4 Cactus със сиви брони, могат да ви бъдат от полза. От компанията уверяват, че около 18% от колите са черни, превръщащи ги в най-предпочитаните цветови разновидности на серията. Около 30% са машините, оцветени в различните нюанси на сиво или сребристо. Едва 6% предпочитат, доста атрактивният вид на Blue Lagoon.

Доста по-значими са промените, направени във вътрешната част на автомобила и по-специално на таблото за управление. Целият интериор на колата доставя, не само визуално, но и чисто физическо удоволствие, предоставяйки предостатъчно място за хората, пътуващи в нея. Ако не сте фенове на тъч дисплеите, сигурно новият модел автомобил е точно за вас. Хората, които не обичат прекалено нововъведенията, като сензорното управление, са на мнение, че се губи прекалено много време в търсене на вярната информация, особено, когато сте на път. Търсенето на верните виртуални бутони, би могло да забави, както вас, така и самата система на управление. За сметка на това, новият автомобил на Citroen притежава дисплей, който буквално излиза от таблото за управление, като ви предоставя идеалната възможност да боравите с него повече от удобно.

Интериорът е създаден доста находчиво и прагматично. В него ще намерите място, където да поставите своя телефон, както и различни напитки или предмети в страничните джобове, разположени на страничните врати. Все пак, изглежда странно, че автомобилът разполага само с една поставка за чаши, а страничните облегалки на предните седалки не са достатъчно големи и удобни. Но, за сметка на това, C4 Cactus е доста по-удобен и комфортен, отколкото моделите ETG, които са снабдени с автоматизирана ръчна скоростна кутия и доста широки предни седалки, но им липсва удобството на задните седалки. Друга, по-специфична подробност е по-слабата видимост за водача, особено, когато трябва да излезе от паркинг или паркомясто. Това се дължи на страничните колони, разположени от двете страни на автомобила.

Въпреки тези малки несъвършенства, от Citroen са се постарали да изобретят една, не само запомняща се на външен вид кола, но и доста практичен и ефективен вариант за пътуване и изобщо – за забавление. Много хора са отегчени от сравнително безличното излъчване на повечето автомобили, но що се отнася до C4 Cactus, това определено не е така. Компанията може да бъде доволна от постигнатото с този модел, като той е и доста добра заявка за възвръщане на чудатостта и популярността, характерна за други нейни модели, които спечелиха милиони хора по света, преди години.

Един от най-големите проблеми на този автомобил са броните, които някои биха оприличили на причудливи допълнения към този, иначе доста сполучлив модел. Все пак, решението за проблема е много просто и сякаш те са на мястото си именно … в градски условия, където трафикът и различните предизвикателства пред шофьорите, налагат малко по-различна и сравнително по-безопасна конструкция на превозните средства. Съответните брони и допълнения към екстериора на колата придават доста различно усещане, сякаш имате пред себе си една разновидност на SUV. Всъщност, C4 Cactus е доста далеч от подобно сравнение, най-вече заради чисто техническите си характеристики.

Новият модел на Citroen е предназначен за асфалтови настилки, но потребителите ще разберат, че за автомобила нямат значение пътните условия. Той се справя, еднакво добре и на добри и не толкова подходящи пътища. Това показва и кои са предпочитаните от Citroen потребители на тази кола – хора, които предпочитат по-лекото и плавно шофиране, а не безразсъдното управление.

Скоростта от 100 км./ч. C4 Cactus достига за 9.3 с., което не е върховно представяне, но не трябва да се забравя и какво има под капака – 1.2-литров двигател. Той, всъщност е причината за по-безшумното пътуване, като представянето на автомобила е доста по-добро, отколкото на други коли, които също се характеризират с 3-цилинидрови мотори. По-малко впечатляваща е скоростната кутия, която в случая е 5-степенна, механична. Тя се отличава от широко използваните варианти на 6-степенната, но като се има предвид, че автомобилът е предназначен за градски условия, това е повече от достатъчно. При сменянето на предавките, скоростната кутия се бави и колебае, но това не пречи, особено когато трябва да шофирате от един светофар до следващото кръстовище.

Интериорът печели привърженици, не само с широкото място за пасажерите, но и с наличието на два дисплея, показващи основните функции на автомобила, които определят и шофирането. За цената си от близо 30000$, моделът предлага екстри, като широк люк, автоматизирано паркиране, както и система за аварийно позвъняване, която се включва автоматично.

Published in Новини

Автоаксесоари

Инструменти

Други