Моделът Peugeot 308 GTi се появи в края на 2015 г., а неговата основна задача е да конкурира версията Ford Focus ST, превърнала се в основен фактор на европейските автомобилни пазари. Определено, 2015 г. беше белязана от лансирането на значими и впечатляващи хечбек версии, като голямо внимание беше обърнато и към вариантите, представени от френската компания Peugeot. Това се отнася, най-вече за новата и достатъчно „гореща” интерпретация на модела 308. Той е маркиран, като версия „GTi”, вместо добилата популярност спецификация „R”. Всъщност, през 2013 г. беше представен концептуален вариант 308 R, който накара повечето потребители, а и специалисти, да предположат, че именно тази концепция ще залегне в бъдещия модел. Но, фактите се оказаха по-различни, отколкото бяха предварителните очаквания.

Моделът се задвижва от двигател, който предоставя напълно задоволителна мощност, с която се отличава от останалите, конкуренти хечбек версии. Повечето опоненти на френската машина се характеризират с 2.0-литрови двигатели, но фирмата-производител е решила да заложи на по-малкия капацитет, което не рефлектира върху представянето на автомобила. Така, двигателят на модела се отличава със своя капацитет от 1.6 литра. Той предлага две разновидности, що се отнася до своята мощност. По-слабите версии на мотора се характеризират с енергията на 247 к.с., докато по-добре оборудваните модели се отличават със своята сила от 266 к.с.

Не само мощността на двигателя е била подложена на ревизия в новия вариант Peugeot 308 GTi. Повечето европейски потребители ще бъдат особено доволни, ако разгледат конкретните екологични и икономични характеристики, с които се отличава модела. Благодарение на своя „по-скромен” мотор, колата съумява да постигне стойности на горивен разход и емисии от въглероден диоксид, които биха накарали специалистите от компанията Fordда погледнат много по-сериозно на френската машина и нейните възможности. Така, един от главните съперници на американския автомобил Ford Focus ST е готов да го измести от първенството, в съответния клас превозни средства. И, това не са само думи. Разходът на гориво, който съумява да постигне френската версия е определен на 6.01 л./100 км., докато вредните емисии от въглероден диоксид не би трябвало да превишават стойностите от 139 гр./км.

Published in Новини

От Ford представиха новата версия на Ranger, по време на автомобилното изложение във Франкфурт, през тази година. Новият модел обещава да е по-сигурен, добре технически оборудван, с по-предизвикателен външен вид, както и по-ефективен, в сравнения с предишния вариант. Автомобилът се очаква да бъде официално представен на пазара за коли през 2016 г.

За разлика от своя голям опонент - VW Amarok, чиято последна модификация претърпя съвсем незначителни промени, Ranger представя един съвършено различен външен вид, който го причислява към спортните варианти, поне по дизайн, на компанията Ford. Предната решетка на предишния модел, характеризиращ се със своите прави контури, сега е заменена от трапецовидна, докато заоблените фарове са заместени от по-привлекателни светлинни модули.

Повечето от усилията, хвърлени за подобряването на модела са били насочени към усъвършенстването на кабината, създавайки „доста по-комфортна, модерна и характерна за автомобилите среда”. Освен качествените материали, използвани за тази цел, моделът се предлага с 8-инчов сензорен дисплей „Sync 2”, навигационна и информационна система. Освен това, базовите варианти на Ford Ranger притежават нови системи за сигурност и помощ, при шофиране. Такива са автопилотът, помощ, при преминаване в друга пътна лента, както и при задно или предно паркиране на автомобила. Автомобилът поднася изненада на своите фенове, предоставяйки възможност за използването на помощ, при изпреварване и движение по наклонени местности.

Вариантите за двигатели на новия модел са няколко, като основните мотори са 3.2-литровият, 5-цилиндров Duratorq с мощност от 198 к.с., при който е редуциран разходът на гориво с близо 18%. По-малкият, 2.2-литров с мощност от 158 к.с. притежава подобни подобрения, що се отнася до ефикасността, а базовият – с мощност от 128 к.с., получава нива на икономии, които са увеличени с 20%.

Ford Ranger е доста популярен автомобил на американската компания, продаващ се, в близо 180 страни по света. Въпреки, че европейците на са склонни да купуват пикапи, чието предназначение няма да бъде за работни цели, харизмата на модела се увеличава неимоверно много с всяка изминала година, като популярността му е нараснала, с повече от 40% през изминалата година, в сравнение с 2013 г.

  

Published in Новини

Моделът Ford Mondeo е интересна комбинация от различни високотехнологични нововъведения, които се предлагат от Ford, като те са достатъчно ефективни и функционират повече от добре. Дискусионно е, дали тези характеристики, гарантиращи и по-високата цена от 48000$, не отдалечават колата от естествените, за всеки автомобил, бързи магистрали. Преди няколко години, шефове от Ford споделиха, при това не на шега, че американската компания трябва да бъде считана за технологична фирма. И те, определено не са грешали, а това се отнася в пълна степен и за модела Mondeo. Той е зареден, с толкова джаджи и системи, че потребителите му биха могли да преминат специални курсове, за да се научат да боравят с тези новости.

Определено, техническите нововъведения не са евтини, като съответният пакет от характеристики, може да достигне и 10700$, ако се поръча допълнително. В някои случаи, характеристиките притежават такива ефекти, че шофьорите се чувстват, като в електронна игра, заобиколени от мигащите светлини и звуци на различните системи и технически характеристики. Но, кои от тези системи са важни за вас и кои са по-скоро екстравагантни допълнения, които увеличават цената на модела? Определено, екипировката Titanium X Pack, с цена от 3000$, не е евтина, но с нея получавате отопляеми, предни кожени седалки, безконтактно влизане в автомобила, както и затъмнено стъкло. Безспорните предимства на системата е наличието на Dynamic LED фарове. Тези фарове излъчват светлина, в зависимост от атмосферните условия, докато тяхната динамична функция ви предоставя възможност да виждате по-добре, дори и отвъд евентуалните завои на пътя. Някои потребители възприемат подобни характеристики, като безценни и особено важни елементи. За сравнение, повечето автомобили притежават по-лоши светлини, което се дължи на халогенните им фарове, особено, при базовите и по-обикновени модели. Така, че съответните ефективни фарове на Ford са просто незаменими.

Mondeo е доста голяма кола, която изпитва трудности, при паркирането. При нея, шофьорите така и не могат да свикнат с нейните размери и съответно – габарити, понякога определящо и невъзможността на нещо, толкова обичайно и ежедневно, като паркирането. Срещу допълнителна суми, потребителите могат да получат камера за задно виждане, както и система за помощ при паркиране. Може да се каже, че първата функция и характеристика е за предпочитане, пред втората възможност.

Резолюцията на цветния екран е достатъчно добра, позволявайки показването на изображения от камерата, комбинирани с актуални ръководства. Всичко това гарантира вашата сигурност и увереност, при паркирането на автомобила. Системата, осигуряваща помощ, при паркирането е за тези, които не са толкова уверени и опитни, що се отнася до маневрите на ниска скорост. Тази системата притежава забележителната способност да „открива” места, които са поне 20% по-големи от самия автомобил. Но, след като се запознаете с основните функции на тази функция и ако притежавате необходимия опит, едва ли ще прибегнете до нейните услуги.

Друга, основна характеристика, определяща сигурността, включва Blind Spot Monitoring, при която светлинен сигнал информира водача, ако автомобилът е изпреварван от други коли. Тя е изключително полезна и важна за всяко пътуване, особено на по-бързите магистрали. Важен фактор, при движението в градски условия е наличието на системата Active City Stop. Тази функция осигурява и предоставя сигнал и задействане на спирачната система, ако съответната функция „усети” наближаващо стълкновение. Това е меко казано брилянтна идея, подсигуряваща сигурността и комфорта, при пътуване.

Информационно-развлекателната система доказва своята стойност. При нея, определено няма големи несъвършенства, като тя предоставя всички необходими маршрути на навигацията Sony DAB с тъч екран. Въпреки това, може и да изпитате известни проблеми, при въвеждането на някои кодове, за по-лесно намиране на съответен адрес. Системата, която се предлага, като опция за допълнителна поръчка, притежава 12 тонколони за аудио функциите си. Трябва да се отбележи изключителното качество на произвеждания звук. Характерната за Ford SYNC 2 система предлага свързването на различни телефони, както и гласов контрол. Всичко това допринася, за по-лесното провеждане на телефонни разговори.

Какво ни направи впечатление от Mondeo, дотук? Той е изключително ефективен на магистралите, но по-незабележим на останалите пътища. Може да се каже, дори, че технологичните функции на модела са по-добри от неговото цялостно представяне. Ако се използва футболната терминология, Ford Mondeo е игра, характеризираща се с две, различни по своята същност и представяне полувремена.

Когато пътувате на дълги разстояния, тогава, може би, ще оцените безспорните предимства на автомобила. Той може да изминава километър след километър, с достатъчна лекота и сигурност. Това е коренно противоположно на представянето, което Mondeo има на страничните, провинциални пътища. И, въпреки, че някои специалисти са на мнение, според което повечето хора биха изпитали трудности с шофирането и нагаждането към волана, при по-дългите дистанции, дори и по-високи водачи, едва ли ще имат проблеми с управлението на колата. Автомобилът е повече от добра предпоставка за качествено представяне, но и за удоволствие от него.

Навигационните системи, разположени в колата са, не само необходими, но и предизвикателно развлекателни – гаранция, че няма да се почувствате отегчен, докато шофирате Mondeo. Менюто на екрана е лесен за употреба, като неговият контрол се осъществява, дори и докато разглеждате различните радиостанции на стандартното DAB радио.

Но, Mondeo не се чувства, особено комфортно на страничните пътища. Това, което липсва на настоящия модел е агресивността, присъща на предишния вариант Mondeo, с която се справяше с по-некачествените и неудобни шосета. Понякога, усещането от управлението на новия модел може да се сравни, с опита да се пригоди океански лайнер към особеностите на планински потоци. Големият Ford Mondeo се усеща, прекалено тромав и неангажиран към представянето на второкласните пътища, което се отразява и на удоволствието от неговото управление.

Моделът има проблеми и при по-ниските скорости. Това се усеща, особено ясно, при преодоляването на лошо поддържани и некачествени пътища, които представляват истинско изпитание за окачването на колата. Всяка, дори и най-малка неравност, принуждава автомобила да се люшка и поклаща. Естествено, че по-дългите маршрути, също биха показали съответните възможности на модела. Една от най-отчетливите характеристики на Ford Mondeo е сигнализирането, при появата на умора в шофьора. Системата започва да излъчва звукови и светлинни сигнали, когато водачът смени своето платно по начин, който кара функцията да „приеме”, че той е уморен.

Това е доста напредничаво, но, определено няма да се понрави на много шофьори и тяхното виждане за управлението на автомобилите. Тази система постоянно просветва и сигнализира, докато сменяте платното на движение. След преминаването на по-дълго разстояние, функциите на тази джаджа могат и наистина да уморят водачите, които не са свикнали с подобна звукова и светлинна атака.

Панорамният покрив прави кабината по-обширна, като, това означава и достатъчно слънчева светлина, която да покаже всеки пръстов отпечатък на тъч екрана. Това е едновременно - недействително и осезаемо. Някои потребители могат да изкажат своите съмнения и относно качеството на определени детайли в кабината. Например, рафтът на багажното отделение е най-податлив на повреда, като в много от случаите той се счупва, малко, след купуването на автомобила. Фактът е особено незадоволителен, предвид цената на модела.

Така, Ford Mondeo предизвиква противоречиви и коренно противоположни коментари, въпреки значителния брой на положителни отзиви и възхвали, които поражда рубинено-червеният модел. Когато притежаваш привлекателен външен вид, сякаш всичко друго, дори и по-значимите несъвършенства, биват преглъщани. Моделът е асоцииран и с други факти. През 90-те години на миналия век, някои партии, особено във Великобритания поставиха, като приоритет, привличането на гласоподаватели, маркирани с названието Mondeo Man – хора от по-ниските нива на обществото, притежаващи съответния модел автомобил. 18 години след това, много хора са изненадани или не си дават ясна сметка за значителните промени, които е преживял Ford Mondeo. Определено, този автомобил се е превърнал в по-технологичен и лъскав, като го сравняваме с неговия предшественик.

Последната версия на колата е с лъскави елементи на своето оборудване, придаващи му значително по-скъп външен вид и излъчване. Това се отнася, в пълна степен, за варианта Ruby Red, с неговата металическа боя, като опцията за поръчването на този цвят на модела е по-скъп. Определено, маркираният, като Mondeo Man потребител, едва ли ще бъде много очарован от подобни решения, които не са и много евтини. Ако искате да притежавате добър вариант на Ford Mondeo, тогава, ще трябва да си приготвите, много повече от базовата му цена. А, тя е рамкирана на 37000$, като съответните подобрения биха оскъпили модела до 48000$.

Между значимите характеристики на автомобила, могат да се отбележат - панорамният покрив, радио навигация Sony DAB с 12 тонколони, системи на безопасността, като помощ при паркиране, Active City Stop и Blind Spot Monitoring. Не трябва да се забравят и ефективните приложения на пакета Titanium X, с неговите LED фарове, кожени седалки, безконтактното влизане в колата и затъмнените прозорци.

Всичко това звучи, прекалено добре и ефективно. Но, има едно опция, която е едновременно полезна и противоречива. Става въпрос за надуваемите колани на седалките, които са доста умна идея, като съдействат за повишаване на сигурността, особено, при евентуален удар. Тяхната ефективност се подхранва от направените тестове, при които споменатите колани са 5 пъти по-полезни за тялото на пътниците, когато се случи нежелан инцидент, в сравнение с обикновените ограничители. Те са и доста комфортни, благодарение на своите меки краища. Но, тук идва и противоречивото им предназначение. Родителите на малки деца, би трябвало внимателно да прочетат указанията, преди употребата на съответните колани. Подобни ограничители се оказват напълно неподходящи за малки деца, като функциите им са несъвместими с евентуалното им използване на други седалки, освен стандартните Isofix.

Брошурата на Ford Mondeo показва съвместимостта на споменатите колани с обикновените седалки, без да доказва тяхната непригодност с други видове седалки. Така, че трябва да разчитате, преди всичко на познанията на съответния дилър, когато купувате модела, за да не се окажете в неизгодна позиция, поръчвайки, непригодни за вашето семейство детайли. Ако купувате онлайн, там доста добре е обяснена разликата, при използването на коланите, но рискувате да изпуснете крайния срок за връщането им, ако те се окажат неподходящи за вас.

Когато се настаните на шофьорското място, това, което прави голямо впечатление е обширността на модела, особено във външната му част. Не само, че вариантът Mondeo е „израснал” в своето развитие, но същото се отнася и до автомобила, като такъв. Управлението и представянето на колата, никога не са били толкова зрели, колкото сега. Там, където старият модел се чувстваше неловко, а именно – на магистралите, актуалният вариант е повече от убедителен. И обратно. Новият автомобил е значително по-неефективен на шосетата, а по-старият модел се усеща, като в свои води на по-некачествените пътища.

Двигателят, 2.0-литров TDCi, с мощност от 178 к.с., се представя адекватно, макар и не впечатляващо, с движение, което си остава доста приглушено. Новият модел се характеризира с икономия на горивото, в размерите на 4.40 л./100 км. Усещането за големина, характерно за модела, се подсилва от багажника, който е с вместимост от 541 литра, а когато седалките са спуснати, достига и до 1437 литра. Той е в състояние да се справи, с почти всеки багаж или предмет, който желаете да транспортирате. В крайна сметка, Ford Mondeo се оказва изключително полезна и ефективна семейна кола, за която трябва да се заредите със съответните технически знания, ако желаете да се възползвате от модерните и безценни технологически решения, които тя предлага.

Published in Новини
Сряда, 16 Септември 2015 08:49

Непримиримият Ford Focus ST Mountune

Ако сте привърженик на бързите коли на Ford, но не искате да чакате новия супер хечбекFocus RS, тогава последният модел е повече от попадение за вас. Той е преработена версия на Focus ST, превръщайки Mountune в доста по-представителна кола, както по отношение на представянето, така и във връзка с характеристиките.

Въпреки, че новият модел няма техническите данни на RS – 345 к.с. и задвижване на четири колела, все пак има от какво да останете очаровани. Вместо това, новият модел, притежаващ 2.0-литров, бензинов, 4-цилиндров турбо двигател, има мощност от 271 к.с. и въртящ момент, в рамките на 400 Нм. Всички тези показатели са доста красноречиви за представянето – автомобилът достига 100 км./ч. за 5.7 с., което е доста по-добро постижение от неговия предшественик, достигащ съответната скорост за 6.5 с. ST постига достатъчно ускорение, именно, когато се налага да сменяте предавките. Все пак, въртящият момент е усилен, особено в по-бавните предавки, като се предоставя възможност за повече задвижване на предните колела, което гарантира едно, по-скоро непокорно движение на автомобила.

Управлението на този модел е предизвикателство, ако искате да ускорите малко автомобила. Воланът може да ви се стори, прекалено „муден”, когато трябва да се справяте с по-лоши пътни условия. В този смисъл, ако подходите към педала за газта по-внимателно, тогава определено няма да имате проблеми. Но, използването на подобно ускорение и сила, които предлага новият модел, би нарушило, до голяма степен, състоянието на шасито.

Подобно на редови Focus ST, управлението е бързо, а окачването е устойчиво. Така, че безкомпромисното движение по пътя, понякога може да изглежда по-твърдо, когато искате да ускорите колата. Но, тя се представя, повече от добре с подобно предизвикателство.

Движението на автомобила е доста солидно, като неговото представяне на завоите е повече от впечатляващо. Машината създава условия за допълнителна устойчивост, което е резултат от работата на колелата, както и подпомага шофьорите, особено, при по-неудобни настилки или висока скорост. Фината и прецизна 6-степенна, механична скоростна кутия, наистина може да ви направи царе на пътя, докато ръмжането от двигателя е знак, че колата се движи с желаното ускорение.

С опциите, които има всеки потребител за новия модел Focus ST, автомобилът може да бъде доста по-привлекателен, благодарение на различните видове бодикит, предлагани за тази кола. За разлика от екстериора, вътрешната част на колата е по-дискретна, но това е само на пръв поглед. Една, почни незабележима емблема показва, че се намирате, именно в автомобил Focus ST. Може би, всички ще открият по нещо за себе си, свързано с различните технически нововъведения на колата в нейната вътрешност, като допълнителните циферблати на борда за управление, както и двойка от, известните вече, седалки Recaro.

Що се отнася до двигателя, той може да се стори прекалено шумен, понякога на шофьорите, но неговото предимство са дългите и бързи отсечки, когато проличават неговите достойнства. Така, че лесно може да се съобразите с тази, донякъде досадна, характеристика на новия модел.

Допълнителното оборудване, което се предлага, срещу допълнително заплащане за потребителите, включва нов климатик за турбо версията на модела, притежаващ подобрен въздушен филтър. Не на последно място, последният модел Focus ST има и осъвременена версия на ECU, контролиращ дейността на двигателя

Създателите на Ford Focus ST Mountune могат доволно да потриват ръце, предусещайки успеха на новия модел, който постига невероятно добро представяне на доста … достъпна цена. Така че, ако желаете вашият Focus ST да бъде по-бърз, Mountune е не само добро попадение, той просто е незаменим, в това отношение.

Published in Новини
Вторник, 21 Юли 2015 14:27

Ford Fiesta Mk7

Ford Fiesta не само изглежда добре, като външен вид, но е най-добрата малка кола в продажба, когато става въпрос за удоволствието от шофирането. Всичко това е благодарение на енергичния и икономичен двигател, спортния стил, практичността и достъпната му цена. Определено, що се отнася до този автомобил, няма много неща, които да не ни харесат. Все още, има много поводи, които да ни карат да симпатизираме на емблематичния, компактен, издържан в доста традиционния син овал, хечбек.
Гамата от двигатели се простира от печелившия за Ford - 1.0-литров, три цилиндров, турбо EcoBoost, бензинов двигател; стигайки до 1.6-литровия турбо двигател, с висока производителност, характерен за унищожителната Fiesta ST. Някъде там се намира и Ford Fiesta Mk7, готов, сякаш да запълни всяка празнина в тази серия от изключителни автомобили. Ако сте почитател на екологията, тогава за вас, по заявка естествено, има една възможност – пестеливият дизелов Econetic, който може да ви спести до 85 гр. / км. от CO2.
Едно нещо, което е характерно за цялата серия са превъзходна работа на машината и шасито. Когато сте на път, самото шофиране е добре контролирано, с мекота преминавайки през неравностите по шосето, но когато се качите на магистралата, тогава машината става доста трудна за обуздаване. Управлението е прецизно и има изненадващо голям процент от възможности, когато трябва да се справяте с шофиране в градски условия.

Финеса при управление е забележим, дори и при по-старите видове, като 1.25-литровия и 1.6-литровия бензинови двигатели, докато 1.0-литровия три цилиндров двигател, предлагащ се в 79bhp, 99bhp или 123bhp разновидности, както и фамозния 1.6 TDCi дизелов, притежават доста гладък плавен въртящ момент, който прави пътуването повече от приятно. Все пак, имайте предвид, че единствената Fiesta, която се продава с ръчна шестстепенна система е ST. Всички останали се предлагат стандартно с петстепенна кутия. Все пак, бихте могли и да си поръчате шестстепенна кутия, но само на избрани двигатели.

Моделът ST се предлага с три врати и притежава стилистична форма, което съдейства за спортния вид на автомобила. Това става, благодарение на тесните фарове, прибраните линии и блестящите арки на калниците.

Другите видове от модела са достъпни във варианти с пет врати, което добавя допълнителна практичност и не оказва въздействие върху екстравагантния външен вид на автомобила. С 276-литровия си багажник, който нараства до 960 литра, ако сгънете задните седалки надолу, моделът не може да се похвали с много място за багаж, в сравнение с неговите съперници, като Mazda 2 и VW Polo. Но, въпреки това, в багажника на автомобила има достатъчно място за по-голямата част от вещите на пътниците.
Оборудването в колата включва Style, Zetec, Zetec S, Titanium и Titanium X. То зависи, преди всичко, от вашите желания и от бюджета, който сте отредили за него.

Published in Новини

Автоаксесоари

Инструменти

Други