Вторник, 29 Септември 2015 14:05

Супер добра супермини Honda Jazz

Производителите на новата супермини кола Honda Jazz, се надяват нейните потребители да я избират, не толкова с разума, колкото със сърцето. Има доста причини, които ще ви накарат да предпочетете този модел, а те не са само вместимостта и надеждността и’. Може да решите, дали нейният нов външен вид и цветове ще ви подхождат, но това, което определено ще ви направи впечатление са комфортното и леко шофиране, както и достоянието на модерни технологични нововъведения в интериора. Тази комбинация от ефектни характеристики, правят от Honda Jazz доста привлекателна, дори и за непредубедените шофьори. Трябва да се отбележи, че тя е малко по-скъпа, отколкото останалите автомобили в нейния сегмент. Определено, този автомобил, притежаващ безстепенна скоростна кутия ще оскъпи вашето шофиране, но едно от хубавите неща е, че това ще става сравнително бавно.

Винаги е имало определена тръпка, когато става въпрос за Honda Jazz. Нейните собственици са горди, най-вече от удобството и надеждността, които колата притежава, като тя е била винаги автомобил, предпочитан, повече от разума, отколкото от сърцето. Новият модел ще се постарае да промени статуквото, с превъзходен външен вид, достатъчно на брой технически новости и едно обещание за добро представяне. Винаги е било предизвикателство да шофираш модел, като Honda Jazz, особено на лоши пътища. Това се отнасяше за всички предишни версии на актуалния модел.

В някои случаи, шофьорите на съответните автомобили са се питали, дали окачването им, не е направено от дърво! Новата Honda Jazz, определено не е кола, която „прелита” над неравностите по пътя, подобно на VW Polo, но едва ли ще ви накара да потръпвате, когато трябва да се движите върху дупки по шосето. Моделът е подобрен значително, особено, когато става въпрос за управлението му, но той, все още е твърде далеч от спортния дух и представяне, характерни за други автомобили, притежаващи безстепенна скоростна кутия.

Това, което би ви разтревожило в новата кола, не е звука, характерен за двигател, който работи с безстепенна трансмисия. Той, определено не е толкова шумен, а по-скоро – различен. Неудобството идва от бавната реакция на автомобила. И, ако сте съгласни и удовлетворени от него, тогава, представянето на приливи и отливи, характерно за този градски автомобил, са най-доброто нещо, което бихте могли да си купите. Той, все пак, е доста тих и комфортен. Но, когато трябва да се справяте със стръмни пътища и в колата има още 3 човека, тогава нещата са малко по-различни.

Вариантът за спортен режим, който притежава автомобилът, определено не помага, като бихме казали, че това са едни от най-безпредметните скоростни лостове, с които някога са се сблъсквали шофьорите. Най-добрият вариант, за кола, задвижвана от 1.3-литров, бензинов двигател, си остава 6-степенната, механична скоростна кутия. Така, че Honda Jazz, определено не е много забавна за управление, но тя не трябва да бъда такава, нали?! Все пак, пространството в колата е достатъчно за четирима души, без да се притесняват за свободно място, а интериорът е доста „по-умен”, отколкото на всички коли от съответния сегмент и клас.

Не е изненадващо, че собствениците на Honda Jazz са толкова доволни от своите коли. Вратите на модела се отварят достатъчно широко и не са толкова тежки, а качеството им е задоволително. Багажникът е просторен и достъпен за по-големи багажи, като прагът му е поставен, достатъчно ниско. И, стигаме до магическите седалки, те не само се сгъват ниско и се изравняват с пода, но предоставят възможност за постигане на вместимост, която някои биха определили и като малък салон, достатъчно просторен, за да помести велосипед. Това, определено, не бихте очаквали от супермини, при която вместимостта се променя от 354 на 1314 литра.

Освен това, интериорът разполага с лесни за употреба пепелници и държачи на чаши, от които могат да се възползват пътниците, в предната част на колата. Като цяло, интериорът се усеща и изглежда, като достатъчно просторен и ненатрапчив. Видимостта отвътре, също е доста добра.

Що се отнася до техническите новости, първото нещо, което може да ви направи впечатление е таблото. Макар, че някои пластмасови елементи от интериора да не изглеждат, толкова луксозни, както при един автомобил Polo, например, все пак, вътрешната част на Honda Jazz е доста интересна, поне, като дизайн. Дори, в по-скъпите версии на модела, от рода на EX Navi, можете да се насладите на очарователния, 7-инчов тъч екран.

Системата в колата, не е от най-интуитивните и лесни за употреба, притежаваща малки графики за управление, които са в състояние да объркат повечето хора, които могат и да наберат погрешен телефонен номер. Но, тази система показва това, което виждате на своя Android телефон, като тя е неизползваема за iPhone. Друго нейно предимство е наличието на доста богата селекция от апликации на Honda, които могат да се изтеглят за употреба.

Технологичните нововъведения не са единствените, които заслужават съответното внимание. В новия модел на Honda, се откриват и различни варианти за осигуряване на безопасността. Базовият модел S, чиято цена е 20700$, се предлага с автономни аварийни спирачки, докато, малко по-скъпият вариант SE получава, като стандарт, система за предупреждение, при напускане на платното, разпознаване на знаци за трафик, както и автоматична активация на дългите светлини.

Малко по-скъпите модели, от рода на EX, които се предлагат, срещу допълнителни 2000$, превръщат Honda Jazz в по-луксозен автомобил. Тази кола, както и по-специалните модели - EX Navi и SE Navi, се предлагат със сателитната навигация Garmin. Все пак, не става ясно, защо тази система е толкова скъпа, при условие, че екранът е наличен за споменатите модели, а дори и най-скъпият вариант на Garmin не струва толкова много.

Цената, определено е проблем за автомобилите Honda Jazz. Да, моделът е ефективен и добър, но подобни цени могат да възпрепятстват обикновените потребители. Така например, EX Navi се предлага за сравнително високата цена от 26800$, което е доста завишена стойност за супермини, дори и за достатъчно „умен” вариант, като настоящия.

Ефективността и икономията на автомобила са в нормите, но, без да се характеризират с изключителни стойности. Honda Jazz притежава разход, в порядъка на 5.1 л./100 км., като тази стойност е малко по-приемлива, при автомобилите с безстепенна скоростна кутия. Емисиите от СО2 са в границите на 120-106 гр./км., зависейки от модела, характеристиките на колите, както и скоростната кутия.  

Published in Новини

Автоаксесоари

Инструменти

Други