Четвъртък, 01 Октомври 2015 19:36

Mercedes V-Class - в търсене на нови територии

Новият модел на Mercedes изумява със своето вътрешно пространство и луксозен интериор. От компанията са решели да преустроят концепцията, заложена, при предишния вариант Vito, за да се стигне до кола, която предлага до 8 пасажерски места и джаджи, на които могат да завидят и най-добрите образци в съвременното автомобилно производство.

Моделът се предлага в два варианта, в зависимост от дължината на своето междуосие – версия с дълга база и с екстра дълга база. Първият е достъпен само със 7 седалки, докато вторият може да предлага място, дори и на 8 пътници. Съответните пакетни характеристики са също две - SE и Sport. Mercedes V-Class се отличава и с две разновидности, що се отнася до вида на двигателите, които включват 220 Bluetec и 250 Bluetec турбо дизелови мотори.

Стандартното SE оборудване на един базов модел Mercedes V-Class се предлага със съответните: система за сателитна навигация;Bluetooth; сензори при паркиране, комбинирани с камера за задно виждане, което подобрява маневрите на машината; отопляеми седалки, както и система за помощ при насрещен вятър. Потребителите имат възможност да оборудват своя автомобил, по подобие на моделите от S-Class. Това, естествено, се отразява на крайната цена, като дори базовите варианти от V-Class струват повече, отколкото повечето коли на пазара.

2.1-литровият, дизелов вариант, притежава мощност от 187 к.с. и е поне толкова бърз, колкото и по-стария мотор на Viano, с неговия капацитет от 3.0 литра. Това означава, че икономията на новия модел е повишена, но, това не става за сметка на представянето и бързината. Дизеловият вариант достига скорост от 0 до 100 км./ч. за 9.1 с. и се характеризира с 480 Нм въртящ момент. Скоростната кутия е 7-степенна, автоматична, от типа 7G-tronic. Моделът 250 Bluetec се характеризира с най-високи стойности на икономия на гориво, която е в порядъка на 6.30 л./100 км., а емисиите от СО2 не би трябвало да превишават 166 гр.км.

Published in Новини
Сряда, 30 Септември 2015 12:06

Бързият и луксозен Mercedes S 500 Coupe

Компанията Mercedes доста дълго време проектираше своето ново, 4-местно Coupe, което се оказва и най-доброто. Има доста противоречиви мнения, относно варианта CL. Повечето потребители, а и специалисти, ще се съгласят, че моделът S-Class Coupé е достатъчно стремителен, мъжествен и внушителен, но и изключително луксозен, което е и ключ към успех на пазара. Базовият вариант S 500 Coupé е всичко, от което някога сте се нуждаели, що се отнася до автомобилна ефективност. Той ще ви накара да се питате, защо трябва да плащате повече за кола, макар и от версията AMG.

Mercedes винаги са се славили, като производител, който лансира големи, внушителни и супер луксозни сoupé автомобили. В този смисъл, S 500 Coupe не е изключение от общото правило. В последните месеци доста се говори за AMG версията, но какво е изживяването, когато се качите, дори и на базовия автомобил S500 Coupe?!

Най-ниският и базов модел са сравнително условни термини, след като изключителният автомобил от S-Class-та на Mercedes стартира с цена от 146000$. В същото време, S 63 и S 65 се възползват от настроения за серията AMG двоен, турбо V8 двигател, както и от 6.0-литровия, V12 мотор, които се разполагат под дългите капаци. S 500 се характеризира с „по-скромния”, 4.7-литров V8 вариант.

Вероятно, някои хора биха се изсмели на доста „постните” 449 к.с., но това всъщност е доста колосална характеристика, притежаваща и 7000 Нм въртящ момент. Това позволява на двуцветният, украсен с кожа туристически автомобил, да преминава от 0 до 100 км./ч., само за 4.6 с. Като сравнение, двойният, турбо V12 двигател на S 65 е способен да предостави на модела достигането на споменатата скорост, само с половин секунда по-бързо от S 500. А, в крайна сметка, максималната скорост и на двата варианта е еднаква – 250 км./ч.

Под въздействието на мощно ускорение, S 500 е приятно звучен. Докато моделите от серията AMG се характеризират със специални спортни ауспуси, новият автомобил предоставя повече усещане за перфектно представяне. Можете да чуете двигателя V8 и неговият мощен грохот, когато превключвате различните предавки. Но, когато говорим за S 500, ние го определяме, като супер луксозна, 4-местна GT кола. И, въпреки своя двигател, Coupé е способна на спокойно и превъзходно представяне, което може да стане и без досаден шум.

Това става, благодарение на 9-степенната, автоматична скоростна кутия, както и двойното остъкляване на модела. Така, Coupé би ви предоставила тихо и безпроблемно шофиране, както на бързите магистрали, така и на по-дълги разстояния. Ако, преминете на странични, провинциални пътища, като промените леко скованото управление, тогава размерът на колата, ще ви припомни, че това е голям туристически автомобил, а не спортно купе.

Нашият базов модел е способен да повиши контрола на пътя, до едно следващо ниво, благодарение на системата Magic Body Control. Това е опция, която може да се поръча за около 6500$ и използва „умната”, насочена напред камера, за да сканира пътя и отбележи наличието на евентуални дупки и несъвършенства по него. По този начин се предотвратяват неизбежните раздрусвания на машината. Всъщност, Magic Body Control е само началото на многобройни и функционални опции, които получава моделът Mercedes S 500 Coupe. Всички тези, допълнителни възможности за поръчване на различни системи и подобрения, биха оскъпили колата до внушителната сума от 197000$. Това е цената, която трябва да платят всички, които желаят да притежават модел от серията S-Class. Но, хората, които са способни да инвестират подобна сума, в безспорно най-лъскавия и значим Mercedes на пазара, парите не са определящи.

Далеч сме от мисълта, че S 500 Coupe е второстепенен модел AMG. По-скоро, този супер луксозен, тих и бърз автомобил, с двигател V8 е може би най-добрият избор, измежду колите от ранга на S Coupe. Базовият, 2-вратен автомобил - S 500 Coupe е бърз и луксозен, така, че кой се нуждае от друг, AMG модел?!

 

Published in Новини
Вторник, 29 Септември 2015 15:12

По-добрата версия на Mercedes-AMG G63 – 463

Специалната версия на Mercedes G63, моделът 463 е възможност за компанията да покаже нов, подобрен вариант на споменатия SUV автомобил. Той се характеризира със съответната мощност и визуални нововъведения.

Промяната на Mercedes G63 не води до изменение в неговия характер. Той си остава, едновременно - неповторим, превъзходен и … несъвършен. Специалистите са склонни да оценяват неговия стил, представяне, както и способността да се справя с по-трудните пътища.

Автомобилните образци на съвършенството са като старите и представителни сгради, които не се нуждаят от големи промени и допълнения. Ето защо, измененията на модела Mercedes G63 са запазени в минимални граници. Това се отнася до известна промяна в мощността, както и във външния вид. Останалите елементи са близки до оригинала от 1979 г., характеризиращ се с познатия квадратен вид, високи панели, откритите глави на винтовете, както и старомодните закръглени фарове.

Повечето хора не могат да си обяснят, защо някои предпочитат G-Class, пред изключително модерните SUV автомобили на компанията и те ще останат, повече от изненадани, когато разберат, че AMG версията е всъщност най-продаваната кола, с цена от 210000$.

Ако се вгледате внимателно в модела, ще откриете истинската причина за подобно превъзходство. Моделът AMG G63 е автомобил, който притежава неотразима харизма. На първо място, той се отличава с могъщия си звук, издаван от забележителните двойни хромирани ауспуси. След това, налице е съответната комбинация от практичност и характерната за AMG спортна натруфеност. И, това се отнася, в пълна степен и за новия модел 463.

Номерът на серията се отнася до своеобразната повторяемост, сред определени автомобили на Mercedes, показвайки непроменените характеристики на кола, която беше показана за първи път през 1990 г. Обновеният модел се предлага с неръждаем, стоманен под на шасито, 21-инчови джанти и ивици.

Още един елемент, който напомня за модела от 90-те години е характерният звук, издаван от вратите, когато се затварят. Вътрешността на автомобила е запомняща се, като не се усеща, по-малко модерна, отколкото всеки останал модел от същия сегмент. Серията 463 се предлага с двуцветно табло, карбонови елементи, седалки във формата на диамант, както и панели на вратите. След изминаването на няколко километра, с новия автомобил, сякаш се връщате в 90-те години, като асоциацията е предизвикана от централното заключване, характеризиращо се с отривистия си звук.

В крайна сметка, G63 AMG се справя доста добре с движението по пътищата, благодарение на своя 5.5-литров, двоен турбо двигател, притежаващ мощност от 563 к.с., което е увеличение с 27 к.с.. Въртящият момент е определен на 760 Нм, който е напълно достатъчен, за да завърти всичките четири колела, когато автомобилът се движи в лоши атмосферни условия и сняг. Така, стигаме до още едно подобрение – усъвършенстваният контрол на стабилността. Той е от изключително важно значение за автомобил, който ускорява, подобно на ракета, а прави завои, като голям кораб. Това определено помага, при самото управление на модела.

Подобно на всеки чувствителен апарат и съответният волан се нуждае от постоянно внимание, след като автомобилът започва да криволичи по пътя, когато не внимавате. Неравното движение на колата може да шокира всеки, който е свикнал с пружиниращата лекота на Mercedes GLE. Така, чарът на G63, в определена степен, ще ви накара да забравите неговите несъвършенства. Да, ездата на модела е доста незадоволителна, но тя предоставя мощ, съчетана със съответното добро представяне на трудни пътища. Трансмисията, характеризираща се с ниско съотношение, както и трите заключващи диференциала, добавят известна тежест, но те ви помагат да преодолеете неудобствата на есенно-зимните пътища.

Няма значение, че повечето хора, едва ли ще използват голяма част от тези характеристики, защото, докато управлявате в градски условия задвижвания от турбо двигател, луксозно издържан G63, но поне ще знаете, че подобно на представителен модел, той поддържа линията на G-Class и е 100% уникален.     

 

Published in Новини

Автоаксесоари

Инструменти

Други