Директорът на корпорацията Renault/Nissan Карлос Госн очерта периодът, когато трябва да се появят съвършено автономните със задвижването си автомобили, които ще определят и развитието, не само на съответните компании, но и на превозните средства, представяни на пазара. Всъщност, технологичният процес на представянето ще протече в три основни етапа. Първата стъпка ще бъде свързана с лансирането на функциятаTraffic Jam Autonomous Drive, която ще бъде официално обявена през 2016 г. Споменатата технология ще спомага на колите, оборудвани с тази система, да се движат в една лента, при по-бавен пътен трафик. Колите, съоръжени със съответната функция, ще бъдат достояние, както на френските автомобили с марка Renault, така и на японските машини, създадени от Nissan.

Следващата стъпка е свързана с внедряването на функциятаHighway Autonomous Drive, която ще бъде лансирана през 2018 г. Тази функция ще подпомага на колите да се движат в по-бърз трафик на магистралите, но освен това ще ги „подпомага”, при смяната на съответните ленти, което ще се извършва автоматично. Тази автоматична функция ще съдейства за по-голямата сигурност на шофьорите, като това ще бъде „достъпно” след активирането, от страна на водачите, на индикатор определящ работата на технологичната функция.

В крайна сметка, напълно автоматичните функции на автомобилите, създадени от корпорацията Renault/Nissan, ще завърши през 2020 г., когато трябва да бъдат официално представени превозни средства, които ще бъдат задвижвани от изцяло електронна система. Финалната техническа характеристика, определяща тези коли, се нарича City Autonomous Drive, която ще подпомага шофьорите, при тяхното управление в градски условия.

Директорът Карлос Госн направи разграничение, между двата различни варианта на „автономни” автомобили. Първата опция е създадената от корпорацията автономна система, а втората е създадена отGoogle, при която шофьорите нямат участие в управлението на превозното средство. Френските и японски „автономни” машини ще бъдат от първия вариант, което е по-приемливо, предвид различните предизвикателства, които се появяват на бързите магистрали и градски пътища, налагащи по-активно участие от страна на водачите на колите.

   

Published in Новини
Четвъртък, 01 Октомври 2015 20:41

Тихият и запомнящ се пулс на Nissan Pulsar

Nissan Pulsar заема определено място, в доста конкурентния пазар на съответния клас. Той ще се запомни с интериора на колата, която е един от най-добрите образци, за автомобил с просторно и функционално купе. Освен това, моделът се характеризира и с подобренията, които са по-рафинирани, отколкото на повечето негови конкуренти, както и с пособията за сигурност и първа помощ, маркирани, под името „Nissan Safety Shield”.

Pulsar се предлага с две модификации на мотора – 1.2-литровият бензинов турбокомпресор, както и с по-мощния 1.5-литров, дизелов dCi вариант. Бензиновият модел се характеризира с автоматичната си, Xtronic CVT трансмисия, която заменя стандартната 6-степенна, механична скоростна кутия. Тази година, към модела бяха прибавени и нови мотори, сред които е и 1.6-литровият DIG-T турбокомпресор, с мощност от 187 к.с.

Макар и новият модел да не се отличава с превъзходно представяне на пътя, неговите пакети с оборудване на моделите са внушителни. Базовата екипировка на автомобила е Visia, докато по-скъпите и съответно – по-заредени технически автомобили, са маркирани от варианта Acenta. Съответно, най-високият клас принадлежи на колите от варианта Tekna, предоставящи допълнителен комфорт и сигурност на своите потребители.

Като цяло, Pulsar е доста тих по време на движението си, като това може най-добре да се усети, при бензиновият модел, с мощност от 113 к.с., за разлика от по-шумния дизелов вариант, който е зареден със 109 к.с. Тази кола се предлага само с механична скоростна кутия. Ако, все пак, се насочите към автоматична трансмисия, тогава може да избирате, между бензиновия, DIG-T вариант или автомобил с мотор Xtronic CVT.

Най-икономичният модел от този вид е 1.5-литровият, дизелов,dCi модел, който достига ефективност, в рамките на 3.59 л./100 км. и емисии от СО2, в порядъка на 94 гр.км. По-мощният бензинов вариант, чийто DIG-T двигател е с капацитет от 1.6 литра е най-разточителен и шумен, като неговата ефективност е маркирана на 5.89 л./100 км. и емитира вредни газове в атмосферата, в границите на 138 гр./ км.

Published in Новини
Четвъртък, 01 Октомври 2015 17:23

Бензиновият звяр Nissan X-Trail 1.6 DIG-T

Независимо от своето излизане на пазара, преди повече от 18 месеца, последната версия на Nissan X-Trail си остава с един-единствен бензинов двигател. За много хора това е повече от задоволително, въпреки, че в началото, доста от автомобилните фенове останаха разочаровани от този факт. Бензиновият турбокомпресор DIG-T е доста тих и рафиниран, като превъзходният въртящ момент на мотора означава, че колата се усеща по-бърза на пътя. Двигателят на модела редуцира разходите за гориво, като емитира по-малко вредни газове в атмосферата.

На книга, Nissan X-Trail е доста бърз, в съчетание с определена икономичност. Моделът се характеризира с мощност от 161 к.с., както и време за постигане на скорост от 0 до 100 км./ч. - 9.7 с. Но, в реалността, автомобилът едва ли би бил толкова бърз, при условие, че въртящият момент за бензиновия двигател е намален с 80 Нм, до 240 Нм, когато го сравняваме с неговия дизелов еквивалент. Ако, натиснете педала за газта, при движение на бърза магистрала, X-Trail видимо ще се „напрегне”, за да набере необходимата скорост, а при преминаване на хълмисти местности, шофьорите ще бъдат принудени да превключат на по-ниска предавка, за да изпреварят по-бавните коли на шосето. Само, когато прехвърлите границата от 2500 оборота, бензиновият мотор DIG-T може да се сравни със своя дизелов роднина, докато, обичайната за турбо моторите бързина, очевидно ще липсва на новия модел.

Nissan X-Trail се предлага с 19-инчови алуминиеви джанти, комфортни седалки, LED светлини, навигация със сензорен екран, сензори за паркиране, автопилот, климатична система, Bluetooth връзка и др.

Макар, че цената на новия модел е съвсем леко намалена, в сравнение с дизеловия вариант, икономичността на автомобила е 6.40 л./100 км., което е значително по-слабо постижение от 4.90 л./100 км. на предишния турбо дизелов вариант. Цената на Nissan X-Trail започва от 44300$, версията с 5-врати е малко по-евтина – 43100$.

Published in Новини

Автоаксесоари

Инструменти

Други