Моделът Peugeot 208 е като крайъгълен камък за своята фирма-производител, предоставяйки много поводи за гордост от страна на нейните специалисти. През 2015 г. версията отпразнува подобаващо своя 30-годишен юбилей с лансирането на варианта Peugeot 208 GTi, който е комбинация от класическите форми и детайли, с които колата е станала изключително популярна, но и с добавянето на съвършено нови функции и характеристики, определящи нейните бъдещи търговски успехи.

Моделът е значително по-бърз, в сравнение с неговите предшественици, като неговото управление и движение по пътя е значително по-директно и задоволително. Освен това, автомобилът не е толкова скъп, като неговата пазарна стойност е съвсем леко завишена, ако го сравняваме със стандартните версии на Peugeot 208. Колата е проектирана и създадена от фамозния екип от специалисти, който е наречен Peugeot Sport. Това предполага и неговите изключителни способности, които са налице и при останалите варианти, създадени от споменатото подразделение на френската фирма-производител.

Най-отчетливо и запомнящо е представянето на автомобила на по-трудните отсечки на пътя, като завоите например. Когато се подхожда към завиване, колата „успява” да запази своя устрем, дори и при по-висока скорост. Дизайнът на автомобила е променен, а това най-добре личи от неговите актуални размери. Така например, предната част на колата е проектирана да бъде с 22 мм. по-широка, а задната част е създадена с 16 мм. по-големи контури. Освен това, клиренсът на автомобила е понижен с 10 мм. Сред останалите детайли, които определят и по-доброто представяне на машината, са по-твърдите амортисьори, както и гуми, „залепващи” по-добре към различните пътища и терени. Моделът се предлага с 6-степенната, механична скоростна кутия, която повечето потребители могат да открият и в други варианти, носещи названието GTi. Трябва да се отбележи, че тя не е перфектна в своята работа, като и най-малките „грешки” при превключването на отделните предавки могат да се усетят прекалено отчетливо.

Published in Новини

Вариантът Peugeot 308 SW, който се появи през 2015 г. предлага впечатляваща практичност, като той е насочен, предимно към семейните потребители, желаещи по-ефективни и полезни автомобили. Моделът е идеален, както за ежедневна употреба, свързана с работни или семейни задачи, така и за по-дълги пътувания. Това се определя от неговия изключителен дизелов двигател, показващ високи нива на икономичност и практичност, които ще се понравят, дори и на непредубедените потребители.

Автомобилът е базиран на хечбек-версията 308, представена на широката общественост през 2013 г. Това означава, че колата се характеризира с достатъчно стил и очарование, което е отличителна черта за повечето модели, които са създадени от френската фирма и са лансирани в последните няколко години. Автомобилът се предлага с пет основни спецификации - Access, Active, Allure, GT Line и GT. Въпреки разликите между отделните видове оборудване, всеки модел от версията Peugeot 308 SW се отличава с високи нива на екипировка, които могат да задоволят и най-претенциозните вкусове и желания. Колата е със задоволителна цена, а нейната стойност е в състояние да вгорчи „живота” на маркетинговите специалисти, особено от немските компании. Френската машина е доста по-изгодна, в сравнение с варианти, от рода на Volkswagen Golf Estate и Honda Civic Tourer, които са едни от лидерите в съответния сегмент от превозни средства.

Моделът се е предлагал първоначално с четири вида двигатели, като впоследствие броят ми се е увеличил на осем. Сред тях има, както дизелови, така и бензинови мотори, а броят на двата варианта двигатели са поделени поравно помежду им. Колата са предлага с отлични нива на стандартно оборудване. Част от него са детайли, като 17-иночви, алуминиеви джанти,full-LED фарове, сателитна навигация, която се характеризира с 9.7-инчов сензорен екран, камера за задно виждане и др. Това е напълно достатъчно, за да оправдае, напълно приемливата цена, от близо 25000$.

 

Published in Новини

Френската компания все още не е потвърдила, че мощната хибридна версия Peugeot 308 R HYbrid ще премине към серийно производство. Това, донякъде огорчи повечето от автомобилните фенове, но впоследствие фирмата-производител представи концептуалната версия на изложението във Франкфурт. По този начин нови спекулации за бъдещето на тази, така обещаваща версия, започнаха да се разпространяват, сред повечето потребители и специалисти.

Всъщност, хибридната кола се превърна, в почти култов автомобил. Причините за това са достатъчно много. От една страна, тя притежава невероятни характеристики и показатели, като мощността на нейния двигател е определена на впечатляващите 493 к.с. От друга страна, появиха се снимки, на които един от шефовете във френската компания тества концептуалния вариант.

На пръв поглед, моделът изглежда, по-скоро като стандартна версия на 308 GTI с някои промени, които само допълват нейния изключителен външен вид. Един от директорите в компанията – Максим Пикат сподели на автомобилното изложение в Пекин, че е направено доста, по разработването и внедряването на нови технологии в концепцията и че тя е „на път” да премине към своето серийно производство. Повечето специалисти очакват, че автомобилът ще бъде официално представен на пазара за превозни средства, в следващите две или три години.

Тази концепция не е единствената, която е разработвана от фирмата-производител Peugeot, но може да се окаже и най-важната. В съвсем близко бъдеще, нови хибридни версии ще бъдат лансирани, както от Peugeot, така и от нейните „дъщерни” компании - Citroen и DS. Все още не е напълно ясно, колко нови варианти, които се задвижват, както от бензинови, така и от електрически мотори, ще бъдат представени на европейските потребители. И макар, че повечето директори във френската фирма определят бъдещето на своята фира, по-скоро като „спортно”, едва ли модели и концепции, от рода на купе-версията RCZ, ще продължат своето битие в каталога на своя производител.

Published in Новини

Концепцията Peugeot Fractal, която беше представена на автомобилното изложение във Франкфурт през 2015 г. е определяна от повечето специалисти във френската компания, като „електрическа, градска купе-версия”. Концептуалният автомобил се отличава със своя впечатляващ дизайн и профил, а много от потребителите могат да припознаят и елементи от моделите Peugeot 208 и VW Polo. Но това, което отличава версията са ниските нива на шума, като това е била и основната задача на специалистите във френската компания – да намалят досадния звук, който произвежда задвижващата система, примесен с крайпътните шумове. Както самите инженери от фирмата-производител подчертават – моделът е проектиран с „фокусирано внимание върху характерната акустика”, която притежава всеки отделен автомобил.

Това определя и отличният комфорт, който отличава тази концепция от останалите варианти на превозни средства, появили се през различните години. За пример може да се даде интериорът на автомобила, който е оборудван с т.нар. „акустични издатини”, които са принтирани в 3D формат. Те съумяват да абсорбират звука, който е привнесен от отделните елементи на колата, както и от външната среда. Това води до по-ясен и чист саунд, произвеждан от впечатляващата аудио системаFocal. В допълнение, праговете на самите врати са били проектирани и създадени, при това с математическа точност, да редуцират нивата на шум, още преди самото им „навлизане” в кабината на колата.

Но, това далеч не е всичко, след като основната функция на концептуалната версия е свързана със задвижването му. А колата е оборудвана с електрически мотор, чийто капацитет е в рамките на 30kWh, а батерията, която се използва за работата на двигателя е литиево-йонна. Комбинираната мощност, която е предоставена от мотора е от порядъка на 168 к.с. Концептуалният модел е проектиран по начин, който предполага „изпращането” на енергията, създавана от двигателя, както към предната ос, така и към задните колела. Моделът е в състояние да измине близо 450 км. само с едно зареждане на електрическата си батерия.

Published in Новини

Моделът Peugeot 308 GTi се появи в края на 2015 г., а неговата основна задача е да конкурира версията Ford Focus ST, превърнала се в основен фактор на европейските автомобилни пазари. Определено, 2015 г. беше белязана от лансирането на значими и впечатляващи хечбек версии, като голямо внимание беше обърнато и към вариантите, представени от френската компания Peugeot. Това се отнася, най-вече за новата и достатъчно „гореща” интерпретация на модела 308. Той е маркиран, като версия „GTi”, вместо добилата популярност спецификация „R”. Всъщност, през 2013 г. беше представен концептуален вариант 308 R, който накара повечето потребители, а и специалисти, да предположат, че именно тази концепция ще залегне в бъдещия модел. Но, фактите се оказаха по-различни, отколкото бяха предварителните очаквания.

Моделът се задвижва от двигател, който предоставя напълно задоволителна мощност, с която се отличава от останалите, конкуренти хечбек версии. Повечето опоненти на френската машина се характеризират с 2.0-литрови двигатели, но фирмата-производител е решила да заложи на по-малкия капацитет, което не рефлектира върху представянето на автомобила. Така, двигателят на модела се отличава със своя капацитет от 1.6 литра. Той предлага две разновидности, що се отнася до своята мощност. По-слабите версии на мотора се характеризират с енергията на 247 к.с., докато по-добре оборудваните модели се отличават със своята сила от 266 к.с.

Не само мощността на двигателя е била подложена на ревизия в новия вариант Peugeot 308 GTi. Повечето европейски потребители ще бъдат особено доволни, ако разгледат конкретните екологични и икономични характеристики, с които се отличава модела. Благодарение на своя „по-скромен” мотор, колата съумява да постигне стойности на горивен разход и емисии от въглероден диоксид, които биха накарали специалистите от компанията Fordда погледнат много по-сериозно на френската машина и нейните възможности. Така, един от главните съперници на американския автомобил Ford Focus ST е готов да го измести от първенството, в съответния клас превозни средства. И, това не са само думи. Разходът на гориво, който съумява да постигне френската версия е определен на 6.01 л./100 км., докато вредните емисии от въглероден диоксид не би трябвало да превишават стойностите от 139 гр./км.

Published in Новини

Следващото поколение на модела Peugeot 3008 ще придобие наистина доста комерсиален и впечатляващ вид. Комерсиален, защото популярността на по-големите и здрави автомобили е изключително голяма, особено в последните няколко години. Впечатляващ, защото версията 3008 доста време се е характеризирала с определен дизайн и стайлинг, които са се превърнали в запазена марка на фирмата-производител. Сега обаче, колата ще бъде доста „по-нетрадиционна”, отколкото са свикнали потребителите да очакват от нейния външен вид.

Моделът ще се позиционира в сегмента на средно големите кросоувър автомобили, като неговото появяване на пазара за превозни средства е определено за 2017 г. Неговият дизайн е описван, като „динамичен” и по-луксозен, в сравнение с предишните версии на компанията Peugeot. Едни от най-големите конкуренти на варианта Peugeot 3008 ще бъдат модели, като Nissan Qashqai и предстоящият да се появи на автомобилния пазар Volkswagen Tiguan.

В последните месеци бяха публикувани снимки на френската машина, която преминава съответните тестове, за да бъде подготвена за бъдещото появяване на пазара за превозни средства. Въпреки „камуфлажа”, с който е покрита колата, снимките ясно показват насоката, по която се запътила компанията Peugeot. Определено, френският производител иска да разруши всички „мостове”, които свързват настоящия вариант, с предишната версия на автомобила. Това е причинено от изключително незадоволителните търговски резултати, показани от по-стария модел Peugeot 3008, най-вече на европейския пазар за превозни средства.

Автомобилът може да се определи, по-скоро като SUV вариант, отколкото като по-висока комби версия. Все още не ясно, доколко незадоволителното представяне на по-стария модел ще се отрази и на промените, които ще бъдат направени в интериора на машината. Все пак, по-големите размери на варианта означават, че колата ще се отличава и с невероятна практичност, както и достатъчно място за пътници и багаж. Според един от директорите във френската компания, следващото поколение на модела 3008 ще бъде насочено главно към китайските потребители, след като предишната версия направи отлично впечатление, именно в тази азиатска държава.

Published in Новини

Концептуалните автомобили са доказателство за напредъка, постигнат от техните производители, в определен период от време. Що се отнася до френската компания Peugeot, тя подхожда по съвсем различен начин, когато става въпрос за алтернативни превозни средства. Концептуалните модели, носещи марката на френската фирма-производител, не само представят нивото на технически познания, достигнато от нейните специалисти, но и показват действителни показатели, които наистина „работят”. Останалите автомобилни компании се задоволява да показват доста фантастични варианти на потребителите, но определено, производителят Peugeot не е от тях.

Всъщност, в последните една-две години френската компания представи няколко концепции, които веднага привлякоха вниманието, дори и на непредубедените потребители. Най-новата от тях се позиционира в сегмента на по-големите, SUV автомобили, носейки названието PeugeotQuartz. Вариантът беше представен на парижкото изложение за превозни средства, проведено през 2014 г. На същото събитие, автомобилите на Peugeot направиха своеобразен фурор, след като още една концептуална кола привлече заслуженото внимание на специалисти и посетители на шоуто. Става дума за задвижваният от електрически двигател модел, именуван PeugeotExalt. И двете концепции, колкото и да са различни в своите показатели, показват несъмнение сходства. А, именно подобните детайли и елементи, които ги изграждат, ще определят и бъдещото развитие на френската компания през следващите няколко години.

Подобно на своя по-малък „родственик” PeugeotExalt, Quartz също се разполага на идентична платформа, която може да бъде открита и в други автомобили, носещи марката на фирмата-производител. Става дума за EMP2, което е добре позната, не само на най-отявлените фенове на компанията. Моделът PeugeotQuartz показва, как ще изглеждат вариантите, които съвсем скоро трябва да се появят на автомобилния пазар, като моделите 3008 и 2008. Колата се задвижва от 1.6-литровия, 4-цилиндров, турбо двигател, както и от два електрически мотора. Комбинираната мощност, показвана от задвижващата система е в порядъка на впечатляващите 493 к.с. Когато бъде поставен на режим, изпълняван от електрическите си двигатели, моделът е в състояние да измине близо 50 км.

Published in Новини

Концептуалните модели винаги са представлявали интерес, най-малко по две причини. От една страна, те показват нивото, което са достигнали определени компании, в своите разработки на екстремни и функционални превозни средства. От друга страна, концептуалните варианти загатват, при това доста ярко, за бъдещото развитие на автомобилите, които предстои да се появят на пазара. Едни от моделите, който направи подобаващо впечатление през последните няколко години е PeugeotExalt, привличащ погледите на потребителите, не само със запомнящия си външен вид, но и с изумителните характеристики, които притежава.

Като цяло, дизайнът на концептуалния модел е доста луксозен, като материалите, използвани за неговата направа, са от олекотена и омекотена материя, а самите линии на екстериора са наистина впечатляващи. Той беше представен на автомобилното изложение в Пекин през 2014 г., като веднага привлече погледите, като на непредубедените посетители, така и на специалистите. Впоследствие, моделът беше представен и на изложението в Париж, а промените, които бяха направени по новия вариант, бяха незначителни, като основно място в тях бе отделено на екстериорния стайлинг.

Моделът е дълъг 4.7 метра, което означава, че той е малко по-къс от комби версията 508. Докато промените във външната част на автомобила са малко „по-нетрадиционни” за духа на френската компания, то отличителните черти, които са характерни за съответните коли, се забелязват най-добре, особено в интериора на купето. Подобно на други концептуални модели, които са произведени от Peugeot, вариантът Exaltсъщо се отличава със своя i-Cockpit, който е високотехнологична система, която повечето потребители могат да открият и в модела 508. Концептуалната версия се разполага на добре познатото шаси EMP2, като се отличава с несравним контрол на своето управление и движение, подобно на повечето автомобили, създадени от френската компания. Автомобилът притежава двигател, чиято мощност е определена на задоволителните 335 к.с. По-ниската мощност на модела има и своето логично обяснение. В него, основната задвижваща система е възложена на електрически мотор.

Published in Новини

Моделът Peugeot 308 GTi беше представен през 2015 г., като неговата задача не е особено лесна. Френската фирма-производител му е „възложила” функцията да се справи с ожесточената конкуренция в своя клас превозни средства, детронирайки не кой да е, а испанската „гордост”SEAT Leon Cupra. Френската машина се отличава със своята мощност от 270 к.с., които се произвеждат от 1.6-литровия, турбо, бензинов двигател. Всъщност, моделът беше представен официално на фестивала, организиран в британския град Гудууд.

Моделът притежава двигател, който е добре познат на голяма част от феновете, поддържащи френската марка. Става дума за 1.6-литровия, 4-цилиндров, турбо бензинов мотор, който е привнесен от друга версия, добила голяма популярност, а именно - RCZ R. По този начин, френският автомобил ще се ситуира до немския вариант Audi TT, превръщайки се в най-силната и мощна кола, която е създадена от компанията Peugeot. Не е много вероятна възможността версията RCZ R да бъде заменена, така че моделът 308 GTi ще се предлага, въпреки това.

Промените, които са извършени във външната част на машината, не са толкова много, но могат да се забележат още при първия поглед. Такива са по-големите алуминиеви джанти, които са издържани в черен мат и сребърни елементи, червените спирачни дискове, предната решетка, която е направена под формата на „восъчна пита”, големите двойни ауспуси, както и бронята, която е създадена, под формата на дифузер.

Моделът се задвижва от двигател, който произвежда напълно задоволителна мощност, а доброто представяне се определя и от скоростната кутия на колата, която е 6-степенна, механична версия, като в бъдещите версии, произведени от френската компания, ще бъдат представени автомобили, задвижвани от 8-степенна, автоматична трансмисия. Този вариант на скоростна кутия е все още в процес на разработка, но отговорните лица във фирмата-производител обещават, че следващите спортни модели ще бъдат оборудвани, именно с нея.

 

Published in Новини

Един от очакваните модели, който трябваше да се появи на автомобилния пазар през 2015 г. е Peugeot 408 GT. Той е очакван, поради ред причини. Главната от тях са подобренията, които са направени по колата, за да се превърне в основен конкурент на най-изявените немски возила, като VW CC например. Другата отличителна черта, която предизвиква интерес към версията е свързана с желанието на фирмата-производител да се „разграничи”, поне в известен аспект, от нейните „дъщерни” компании, които са Citroen и DS.

Моделът се отличава и със своя превъзходен външен вид, което би могло да се превърне в основна причина, поне за голяма част от потребителите, да изберат именно Peugeot 408 GT, в съответния клас превозни средства. Заради подобрените си характеристики и функции, френската кола може да се превърне в основен конкурент на такива „играчи” на европейския автомобилен пазар, като Mercedes CLA, Volkswagen CC и Audi A5 Sportback. Дизайнът на френската машина е вдъхновен от концепцията Exalt, която беше представена на широката общественост на изложението, проведено в Пекин през 2014 г.

Отличителните черти, които биха накарали много от потребителите да се влюбят, именно в този вариант, са фаровете, които са извити и се простират до колоните на купето. Освен това, стойката на машината е доста „предизвикателна”, което на повечето клиенти би се сторило наистина впечатляващо. За да се превърне в част от голямото автомобилно семейство, моделът трябваше да получи одобрението на ръководните фактори във френската компания. За разлика от концепцията Exalt, която беше един експеримент, който трябваше да „опипа почвата” за бъдещите разработки на фирмата-производител, версията Peugeot 408 GT се характеризира със значително повече шансове, предвид по-реалните си възможности и функции. Моделът притежава дизелови и бензинови двигатели. Енергията на дизеловите мотори се „разпростира” от 120 к.с. - за базовите варианти, до впечатляващите 180 к.с. - за по-добре оборудваните коли. От друга страна, бензиновите автомобили могат да достигнат и мощността от 267 к.с., задвижвани от своя 1.6-литров, 4-цилиндров двигател.

Published in Новини
Страница 1 от 4

Автоаксесоари

Инструменти

Други