В последните няколко години, френската компания Renault се опитва да утвърди своите модели, а съответно и името си, сред по-обширна част от потребителите. Сред потенциалните клиенти на производителя, би трябвало да се включат, не само шофьорите на Стария континент, но и в други райони на света. Съвсем наскоро, компанията обяви за бъдещото лансиране на автомобил, който ще се предлага на индийския и на други пазари за превозни средства, рамкирани като „развиващи се”. Цената на варианта е повече от впечатляваща, дори и за етикетите на френските машини, които не се славят с прекалено високи стойности.

Но, това далеч не е всичко! Френската фирма обяви, преди известно време началото на своето сътрудничество с китайска корпорация, като замисълът и на двете компании е с течение на времето да се премине към проектирането и създаването на SUV варианти, чийто сегмент е с изключителна популярност в този район на света. Стойността на сделката е в рамките на умопомрачителната сума от почти 333 милиона долара.

Планът на двете корпорации е в началото на китайска земя да бъда изработвани автомобили, които са от каталога на френската компания. На по-късен етап, сътрудничеството между двете фирми би трябвало да доведе до лансирането на модели, които са типични за Dongfeng – китайският партньор в това съвместно предприятие. Името на новата компания е DRAC, което е съкращение отDongfeng Renault Automotive Company. Началото на продукцията трябва да стартира през 2016 г.

Компанията Renault се надява да увеличи неимоверно много продаваните модели, носещи нейната емблема. През 2013 г. продадените коли на френската марка са около 30000, което е незадоволително, предвид търговските „постижения”, които имат останалите производители на китайския пазар за превозни средства. Продукцията на DRAC ще бъде осъществявана в завод, където ще работят 2000 човека, а предварителните прогнози са, че фабриката на китайска земя ще изработва близо 150000 автомобила всяка година.    

Published in Новини

 

Директорите в компанията Renault обявиха, че френският производител е купил отбора във Formula One – Lotus. Това е сигнал, че фирмата ще направи своето, прекалено дългоочаквано завръщане, за да затвърди добрите впечатления, които направи със своите превозни средства, представени през последната година. Това ще бъде „завръщане към корените” за френската компания, която не е участвала в състезание от шампионата от 2009 г. насам.

Председателят на Управителния съвет във фирмата – Карлос Госн заяви, че от Renault са имали „две опции – да закупят пълния пакет акции от определен тим или да напуснат Formula One.” След продължително проучване на различните възможности, Госн е взел решението да върне компанията, в редиците на едно от най-известните състезания в света на автомобилизма. Последните детайли, относно участието на Renault в състезанията, предоставени от акционерите във Formula One, са дали необходимата увереност на директорите във френската фирма и е затвърдило тяхното убеждение и желание да предприемат това предизвикателство. Но, французите не спират дотук, след като те открито заявяват своето желание да победят в състезанието, рано или късно.

По непотвърдена информация, компанията Renault е разработила план и съответно – подписала договор, за участието на нейни коли в състезанията, в продължение на 9 години. Трябва да се отбележи, че френската фирма, вече е притежавала отбора на Lotus, базиран в Oxfordshire. Това става в периода 2002-2009 г. В резултат на тяхното сътрудничество, пилотът Фернандо Алонсо съумява да спечели състезанията през 2005 г. и 2006 г.

Актуалното сътрудничество между Red Bull и Renault, определено не се „харесва” на френската компания, като ръководните фактори в нея отбелязаха, че ролята на „доставчик” на двигатели не е приемлива, предвид трудната възвръщаемост на усилията и средствата, вложени в създаването на мотори, с които са оборудвани болидите във Formula One. От своя страна, тимът на Lotus анонсира привличането на пилотите Джолиън Палмър и Пастор Малдонадо, които ще се състезават през 2016 г., като повечето фенове вярват, че те ще управляват, именно машини на Renault.

  

 

Published in Новини

Три нови версии, създадени от Renault, ще зарадват автомобилните фенове, най-вече на Стария континент. Те ще бъдат „специални издания”, характеризиращи се с уникален екстериор, както и интериорни подобрения. Съответните модели са вече в продажба, в повечето европейски държави. По този начин, френската компания желае, не само да „осъвремени” класа на по-малките си автомобили, но и да предложи варианти, които ще впечатлят, дори и непредубедените потребители. Версиите на трите машини ще се предлагат, в т.нар.„Iconic” спецификация, предоставяйки високи нива на оборудване и за трите модела.

Новата спецификация, с която е съоръжен моделът Twingo Iconic, ще представлява лимитирана серия, като тя е базирана на известната, сред повечето потребители „екипировка” Dynamique, но за разлика от своя източник, новият вид оборудване се отличава с изключителните си ултравиолетови циферблати и екстериор, както и алуминиеви джанти. Освен споменатия цвят, на разположение на потребителите е и характерна сива разцветка, която е определяна от повечето специалисти, като „лунно-сива”. Във вътрешната част на колите, отличителни черти са черният, частично кожен салон, както и споменатите ултравиолетови елементи.

С тази спецификация, френската компания отбелязва 25-годишнината от представянето на модела Clio във Великобритания. ВерсиятаClio Iconic 25 Nav е базирана върху оборудванетоDynamique S, като в допълнение, потребителите ще получат за своите коли – 17-инчови, алуминиеви джанти, характеризиращи се с черни орнаменти, хромирани первази на стъклата, затъмнени задни прозорци, както и огледала, издържани в стайлинга на хечбек варианта. За съответния модел Clio, компанията предвижда четири цвята. В интериора на автомобила се отличават частично коженият салон, като седалките са отопляеми. Освен това вътрешната част се характеризира с алуминиевата дръжка на скоростния лост, както и други елементи, характерни за хечбек колата.

Версията на Captur „получава” двуцветна окраска, като потребителите имат възможност за избор, между 6 различни цветови комбинации. Освен това, моделът се характеризира със 17-инчови, алуминиеви джанти, боядисани в светъл цвят. Характерното оцветяване „капучино”, което е приложено за колелата, се „разполага” и във вътрешната част на автомобила. Всичко това е стандартно оборудване за варианта Captur Iconic.

 

Published in Новини

Подобрената версия на Renault Kangoo ще бъде оборудвана със съвършено нови характеристики. Автомобилът-ван, който ще се предлага от 2016 г., „получава” по-екологични двигатели, както и по-високи нива на стандартно оборудване. Всъщност, моделът се представя по един задоволителен начин на пазара за превозни средства, особено на Стария континент, но промените са наложителни, предвид ожесточената конкуренция в съответния клас на по-малките ван автомобили. Подобрената версия на Renault Kangoo ще трябва да „опонира” по ефективен начин, на машини, като Mercedes Citan, Volkswagen Caddy и Ford Transit Connect, които са се превърнали, в своеобразни еталони, в класа на компактните ван-автомобили.

Сред подобренията, които са направени в модела, се отличават две, съвършено нови спецификации – базоватаBusiness, както и най-скъпата от всички Business +. Промените, направени в двигателите на версията, означава по-голяма ефективност, което би позволило на компанията да покрие задължителните тестове за екологичност и икономичност, известни под името Euro 6. Подобрените мотори, с които ще се отличава новата кола Renault Kangoo, са дизелови, а потребителите могат да получат възможността да избират и изцяло електрически вариант.

Стандартното оборудване, с което ще се отличават автомобилите включва: дигитално,DAB радио; възможност за USB връзка;спомагателен изход, в който ще се включват различни системи; напълно регулируема седалка за шофьора.

Двигателите на модела ще бъдат с мощности от 74 к.с. и 109 к.с. за дизеловите варианти, а електрическият мотор ще бъде съоръжен с 59 к.с. По-мощните, дизелови агрегати ще се отличават с разход на гориво, в рамките на 4.19 л./100 км.-5.60 л./100 км., като това зависи от силата на задвижващата система. Емисиите от СО2, които ще изхвърлят дизеловите двигатели би трябвало да бъдат, в порядъка на 110-130 гр./км., в зависимост от тяхната мощност. Базовите варианти на новия модел Renault Kangoo ще струват около 19600$, докато електрическата версия ще се оценява, някъде около 27000$.

Published in Новини

Компанията Renault разкри основните детайли, които притежава една впечатляваща концепция. Тя се определя, по-скоро като „дизайнерски прототип”, отколкото като автомобил, който ще бъде произвеждан серийно. На специално събитие, проведено в една от известните извънградски сгради, разположени край Париж, френската компания показа снимки на модела. С неговото появяване се почита 50-годишнината от смъртта на изключително популярния архитект Ле Корбузие, който се е превърнал в символ за стил и изисканост, не само сред своите сънародници, но и за много любители на красивите форми и дизайн.

Моделът, по доста ефектен и впечатляващ начин, се вписва сред творбите на архитекта, определян, от специалистите, като „символ и художник” на една епоха, в развитието на европейското изкуство. Според дизайнерите във френската компания, моделът Renault Coupe Corbusier е „продукт на 21 век, която е вдъхновена от модернистичните принципи и теории на известния творец.” Архитектът Корбузие е спечелил славата си на прогресивен и модернистичен дизайнер, който е създал облика на много сгради по целия свят, в това число иVilla Savoye, където беше проведено представянето на новата концепция.

Що се отнася до колата, тя е радикално творение, което се отличава по един драстичен начин от останалите превозни средства, създадени и проектирани от компанията Renault. Тя се характеризира с дълъг и тесен профил, който е разположен прекалено близо до земята, като купето е сравнително по-малко, а задната част на автомобила е с отвесна форма. Предната решетка на колата се отличава с дизайн, в който са включени геометрични фигури, докато задните фарове притежават изключително футуристичен дизайн. Вратите на машината са монтирани в задната част на кабината, като се отварят нагоре.

За съжаление на повечето автомобилни фенове и специалисти, подобна концепция едва ли ще бъде представена на широката публика, а още по-малко – подобна кола няма да се „превърне” в част от трафика по пътищата. Въпреки изнесената информация за прототипа, основните характеристики на концепцията, като двигател, система на задвижване и др., не бяха оповестени от фирмата-производител.

Published in Новини

Френската компания Renault разработва и тества нов вариант на Scenic, който трябва да се появи през 2016 г., като неговата задача е да конкурира, по възможно най-добрият начин, автомобилаCitroen C4 Picasso. Това е още една добра новина за всичко, които са привлечени от превозните средства, произвеждани от Renault. Наред, с моделите Espace и Scenic, чието представяне на пазара за превозни средства тепърва предстои, по-малката версия Scenic предопределя „безоблачното” бъдеще на фирмата-производител, поне в следващите няколко години.

Всъщност, новият вариант притежава черти, които се доближават до стайлинга, с които се отличава кросоувър автомобилът Kadjar, както и новата версия наMegane. Подобно на повечето нови превозни средства, появили се на пазара с марката Renault, прототипът на Scenic е съоръжен с огромна предна решетка, която „доминира” в предната част на колата. Освен това, моделът се характеризира с внушителната емблема-диамант, която е отличителната черта на френската марка. Купето на автомобила е порядъчно „остъклено”, което създава усещането за простор и предоставя повече светлина в кабината на колата. От друга страна, по-големите прозорци, определят и подобрената видимост, както за шофьора, така и за останалите пътници в купето.

Страничната част на колата е издържана, в типичен SUV-стил, подобно на новата версия Espace. Задната част на автомобила се характеризира с детайли и елементи, които са сходни с тези на Kadjar. Такива са голямата врата на багажното отделение, както и задното стъкло на колата. Повечето специалисти очакват, че моделът Grand Scenic ще се доближава повече към варианта на Espace, който се характеризира с повдигнат профил, позволяващ наличието на 7 места за пасажерите в купето. Що се отнася до двигателите, очакванията са за задвижващи системи, които да бъдат „привнесени” от Megane. И двата модела притежават еднакви платформи, което означава, че биха „получили” и сходни двигатели. Новите версии на френската компания Scenic и Grand Scenic ще бъдат официално представени на автомобилното изложение през месец март 2016 г., което ще се проведе в Женева.          

Published in Новини

На автомобилното изложение, което се проведе през месец септември 2015 г. в германския град Франкфурт, бяха представени редица запомнящи се варианти на превозни средства. Един от „печелившите” на шоуто в Германия беше и френската компания Renault, която беше сред най-търсените фирми, предвид значителните промени в колите, които предстоят да бъдат представени на автомобилния пазар в най-скоро време. Сред автомобилите, заслужаващи особено внимание е и новата генерация на Megane, която трябва да си съперничи с лидерите в съответния клас превозни средства. Това е доста трудна задача, предвид предимството на коли, от рода наFord Focus, представляващи еталон, както за ефективни и практични автомобили, така и за варианти, отличаващи се със задоволителен набор от оборудване и спецификации.

Все пак, новият модел Renault Megane е впечатляващ, а това си пролича, още при първото му появяване. Той се характеризира със запомнящ се външен вид, което беше признато и от автомобилните фенове, присъствали на изложението във Франкфурт. Новият модел е с 25 мм. по-нисък, в сравнение с предишната версия, но в същото време е с 47 мм. по-широк в предната си част и 39 мм. – в задната. По този начин, автомобилът придобива, доста спортен дизайн, което определя и неговото очарование. Неговият стайлинг може да се „съревновава” с екстериора на коли, като SEAT Leon и Audi A3. В същото време, междуосието на автомобила е с 28 мм. по-голямо, което предполага и по-високите нива на практичност, определящи интериора на купето.    

Сред характерните детайли, предлагани от новия вариант, са 18-инчовите, алуминиеви джанти, предна решетка, която е направена по подобие на восъчна пита и спортни седалки, които са изключително комфортни. Моделът се задвижва от бензинови и дизелови двигатели, притежаващи подобрени нива на икономичност и екологичност. Те изместват 2.0-литровия, турбо, бензинов двигател, с който се характеризира актуалната версия. Неговата мощност, както повечето автомобилни фенове знаят е определена на 271 к.с. Очаква се, че най-добре оборудваният и съответно – скъп вариант на серията Megane, ще „получи” двигател, чиято мощност би могла да „премине” границата от 300 к.с.

Published in Новини

На автомобилното изложение във Франкфурт, което се проведе през есента на 2015 г., бяха направени значими представяния, които ще определят развитието на фирмите-производители на превозни средства, в следващите няколко години. Всъщност, шоуто в германския град беше поредната изява на френската компания Renault, която ще посрещне 2016 г., не само с нови надежди и оптимизъм, но с определено задоволство, предвид свършената работа през последните 1-2 години от специалистите във фирмата. На вниманието на многобройните автомобилни фенове бяха представени различни варианти и модели, които направиха повече от запомнящо се представяне и оставиха добро впечатление, както със своите характеристики, така и с дизайна си.

Един от вариантите, за които ще се говори през следващата 2016 г. е Renault Talisman. Тази комби версия е създадена, за да замести по подобаващ начин модела Laguna, който определено „свърши” своята работа и привлече задоволителен брой потребители през годините, в които се предлагаше на пазара за превозни средства. Един от директорите във френската компания отбеляза, че подобно на новия вариант Espace, Renault Talisman ще бъде предназначен за европейския пазар, но без да бъде продаван във Великобритания, където определени серии на марката Renault изпитваха трудности със своята „реализация”, като някои от тях бяха изтеглени от автомобилните магазини на Острова.

Според повечето специалисти, моделът Renault Talisman ще бъде задвижван, както от бензинови, така и от дизелови двигатели. Бензиновите варианти ще бъдат два, отличаващи се с мощност от 148 к.с. и 197 к.с. Моделите, оборудвани с бензинови двигатели ще бъдат съоръжени, изключително със 7-степенната, автоматична скоростна кутия, притежаваща двоен съединител. Дизеловите мотори ще бъдат три вида, в зависимост от своята мощност. Те ще се характеризират със сила от 109 к.с., 128 к.с. и 158 к.с. При дизеловите автомобили, от версията Renault Talisman, потребителите ще могат да избират вида на скоростната кутия, като тя може да бъде 6-степенна, механична трансмисия или 6-степенна, автоматична с двоен съединител.      

Published in Новини

Шефът на дизайнерския отдел във френската компания Renault направи доста интересно изказване, като според него, новият вариант Renault Scenic ще „накара семейните потребители да бъдат още по-влюбени в половинките си.” Той сравни въздействието, което ще направи модела върху своите клиенти, с легендарния Купидон. Определено, колата се нуждае от известно „освежаване”, предвид актуалните изисквания и настроения на пазара за превозни средства. А, в същото време миниван автомобилите са едни от най-желаните, особено от семейните потребители, които живеят в по-големите населени места на Стария континент.

Главният дизайнер на френската компания – Ван Ден Акер, не спомена конкретни детайли, относно новите версии на Scenic и Grand Scenic, но не пропусна да загатне, че ще притежават „излъчването”, по-скоро на кросоувър машини, отколкото стайлинга, с който се открояват актуалните модели. Сегашните автомобили, рамкирани в серията Scenic, се отличават със своя внушителен дизайн на предната решетка, както и някои характерни черти в екстериора, които допринасят за запомнящия се екстериор на съответните коли.

Директорът в Renault сподели, че компанията ще се опита да създава модели, които ще бъдат, достатъчно добре разпознаваеми на пазара за превозни средства. При това, не само в Европа, но и в останалите региони, където се предлагат коли на френската компания. Това го налагат вкусовете и настроенията на потребителите, които трябва да избират, не толкова с разума си, а със сърцето. И, какво по-добро предложение от автомобил, който ще бъде едновременно практичен, функционален, ефективен, но и предизвикващ известни сантименти и положителни емоции.

Повечето специалисти предполагат, че новият вариант Renault Scenic ще се отличава със своя 9-инчов дисплей, проектиран по подобие на таблетите,впечатляващата функция Multisense, както и характерните 3D светлини, разположени в задната част на автомобила. Освен това, в сферата на догадките е какви ще бъдат оборудването на новия миниван и дали ще се запази системата на задвижване, съсредоточена в предните колела.  

Published in Новини

Съвършено новият вариант Renault Alaskan беше представен на автомобилното изложение в Париж през 2015 г., като неговият официален дебют на пазара за превозни средства трябва да се случи в началото на 2016 г. Един от директорите във френската компания – Ашвани Гупта отбеляза, че новият пикап е „много близо” до появата си в залите на големите автомобилни доставчици. Той подчерта, че „това не е концепция, а по-скоро демонстративен модел, който в съвсем скоро време ще бъде представен на потребителите”.

Колата е разработена съвместно с партньора на френската компания – Nissan, като очакванията са за модел, който ще бъде скритото „оръжие” на Renault в битката за повече и по-специфични потребители, предвид вида и характеристиките на автомобила. Пикап вариантът е базиран, върху достатъчно популярния моделNissan NP300 Navara, чийто дебют бе направен на изложението за превозни средства, проведено във Франкфурт към края на 2015 г.

Моделите Navara и Alaskan ще бъдат в основата на новия пикап вариант, разработван от немската компанияMercedes-Benz, който трябва да се появи на пазарите за автомобили в Европа през 2017 г. Като достоен представител на съответните превозни средства, френската машина не се отличава с впечатляващ и запомнящ се дизайн или характеристики. Неговият стайлинг е съчетание от чертите на стандартните пикап автомобили, които са „допълнени” от детайлите, характерни за моделите Captur и Kadjar. Автомобилът притежава 21-инчови, алуминиеви джанти, както и отличителни светлини, работещи през светлите часове на денонощието.

Концептуалната версия, която беше представена на европейските автомобилни изложения се характеризира с мощност от 187 к.с., като двигателят на машината е 4-цилиндров, двоен турбо,dCi дизелов вариант. Той се използва и в редица други по-големи, търговски коли, създадени от Renault. Новият модел ще бъде изработван във фабрики, разположени в Латинска Америка, като Мексико и Аржентина, както и в испанския град Барселона. Едни от най-големите конкуренти на новия френски пикап ще бъдат автомобили, от рода на Nissan Navara, Mitsubishi L200, Toyota HiLux и Volkswagen Amarok.    

Published in Новини
Страница 1 от 6

Автоаксесоари

Инструменти

Други