Един от най-големите скандали, който автомобилостроенето е изпитвало някога е с немска марка и не е толкова безобидно, колкото се струва на някои потребители. Защото, предвид екологичните проблеми на планетата, всяко усилие да се промени статуквото е стъпка в правилната посока. Ето защо, подмяната на данните, които определят автомобилите на VW, са много повече от обикновена измама или недомислие от страна на производителя, а по-скоро доста фрапантен пример за недалновидна политика и философия, която неминуемо ще се отрази на бъдещото развитие на автомобилните компании и техните разбирания за екологичност.

В този аспект, един от най-търсените хора в последно време, що се отнася до горещи автомобилни новини е Елон Мъск, който е директор на европейския клон на Tesla. Той се е превърнал, в още по-популярна личност, заради несъмнените успехи и предимства, на които се радват последните превозни средства на компанията. В изказване, направено по време на откриването на новия завод в Холандия, той коментира и горещите теми, свързани с т.нар. „дизелгейт”. Той споделя, че ако той е „бил начело на немския концерн, ще направи всичко възможно, за да се превърне VW в лидер, по отношение на „чистите” превозни средства”.

„Може би, пътят към „изкуплението” на проблема е свързан с разработването на по-чисти превозни средства”, допълва Мъск. Той твърдо отстоява своята позиция, че автомобилните компании, би трябвало да произвеждат повече електрически коли или да „умрат”. „С разработването на двигатели, основани на въглеводородното горене, компаниите са достигнали определени граници във физиката, като по-нататъшни експерименти са много по-трудни. Може би, много от специалистите и инженерите във VW, са били подложени на огромно напрежение, като са се сблъскали със „стената на физиката”, а нейното преминаване би могло да се случи, само ако се използва измама”. Той сподели още, че тестването на автомобилите, по отношение на техния разход на гориво и емисиите, би трябвало да се усъвършенства, като продължителността на контролното време да бъде удължено на по-дълъг период.

Published in Новини

Сегментът VW Polo е печелившата карта за немския производител. Като се започне, от изключителния GTI модел, за да се стигне, до изключително икономичния вариант BlueMotion, автомобилите Polo предоставят ефективност и функционалност, с които печелят сърцата на потребителите. Но това, далеч не всичко, след като немският производител лансира модела VW Polo R-Line, съчетаващ мощността и икономичността на своите „родственици”, за да се превърне, в един наистина запомнящ се автомобил. А, като допълнение – колата е оборудвана със съвършено новия, 1.0-литров двигател. Всъщност, немските специалисти са заменили предишния 3-цилиндров, турбо мотор, с който се характеризираше BlueMotion, като мощността му е увеличена от 94 к.с. на 109 к.с. Освен това, 5-степенната, механична скоростна кутия е изместена от 6-степенна трансмисия.

Двигателят на новия модел е изключително тих, дори и когато трябва да се движи с по-висока скорост. Той предоставя запомнящо се представяне, характеризиращо се с достатъчно мощност и прецизност. Така, вариантът Polo рядко „излиза” от своята зона на комфорт, „чувствайки” се еднакво удобно, както на бързите магистрали, така и в градския трафик. Моделът R-Line може да се приеме, като известно отстъпление, ако го сравняваме с изключителните икономични стойности, показвани от BlueMotion. При него отсъстват гумите, притежаващи по-ниско съпротивление, при движението на колата, както и някои от аеродинамичните детайли, подпомагащи по-високата икономичност на колата. Все пак, R-Line съумява да постигне разход на гориво, в рамките на 4.29 л./100 км., а емисиите от СО2 са в порядъка на 99 гр./км., което означава, че в повечето европейски държави, потребителите на този модел ще плащат и по-ниски данъци за своите коли. Автомобилът достига скоростта от 0-100 км./ч. за 9.3 с.

Немският производител предлага и опция за поръчването на автомобил, съоръжен със 7-степенната,DSG, автоматична скоростна кутия, но тази възможност е значително скъпа, особено за вариант, от този сегмент. Дори и за по-придирчивите потребители, стандартната, 6-степенна, механична трансмисия е повече от изгодна възможност.

Published in Новини

Модерното производство на автомобили предоставя възможности за всеки потребител, да задоволи своите вкусове и потребности. Накратко, почти няма ниша от създаването на превозните средства, която да не е експлоатирана и разработвана, във всеки един детайл или характеристика. А, в сегмента на мултифункционалните автомобили се включва един сектор, който се е превърнал в култов, за повечето потребители по света. Става въпрос, за кросоувър версиите, които са изключително популярни, не само сред по-младите клиенти, но и сред шофьорите, желаещи практични, удобни и функционални автомобили, за да се справят с ежедневните, неотложни семейни или работни задължения.

Един от най-добрите варианти, що се отнася до неговите ефективни характеристики и възможности е моделът VW Passat Alltrack, който беше официално представен през 2015 г. Всъщност, първият вариант от спомената серия беше лансирана, в края на 2012 г., а новият автомобил е впечатляващ, дори и ако става въпрос, само за неговата бързина или практичност. Подобно на предишната версия, настоящия вариант е с по-висока езда, като тя е увеличена с 28 мм., ако го сравняваме със стандартните модели. Под повърхността на купето, потребителите могат да забележат заместването на металния калник, с който се характеризираше предишната версия, от по-здрав, но и задоволително лек, защитен елемент, изработен от пластмаса. Сред подобренията може да се отчете и добавянето на новата задвижваща система 4х4, която е 5-тото поколение, на вече значително популярната 4MOTION, която е произведена от немската компания. Именно тази система е едно от големите предимства на автомобила, като тя осигурява комфортно и безопасно представяне, дори и при влошени атмосферни условия. Когато пътят е хлъзгав, задвижването се „превръща” в постоянна система 4х4.

Двигателят на модела е с капацитет от 2.0 литра, като неговият вид е дизелов TDI, който се предлага с два варианта за мощност – 148 к.с. и 187 к.с. По-слабият модел е оборудван с плавната, 6-степенна, механична скоростна кутия, докато по-мощният мотор е съоръжен с автоматичната, DSG трансмисия.

Published in Новини

Ако има определение, което да пасва най-добре на супермини автомобилите е гъвкавост. Не само, че тези коли трябва да транспортират, до 5 пасажера в задоволителен комфорт, но би трябвало да се справят и с изискванията за икономичност и практичност, от страна на техните потребители. Моделът VW Polo е един от най-добрите примери за подобна многостранност. Версията е оглавявана от експанзивния, GTI модел, притежаващ мощност от 189 к.с., а в допълнение, в сегмента се открива и нов, достатъчно мощен и икономичен вариант, от типа BlueMotion. Той е нов, защото за първи път немската компания предлага модела Polo BlueMotion с бензинов двигател.

Вариантът се предлага с 1.0-литровия, 3-цилиндров, турбо мотор, който притежава мощност от 94 к.с. Всъщност, това е абсолютно същият двигател, който потребителите могат да разпознаят и в базовите версии на градския автомобил up!. Вариантът Polo BlueMotion е оборудван задоволително добре, предоставяйки високи нива на практичност, а като се прибави и турбо двигателят, тогава към неговите предимства се включва и невероятната икономичност. От немската компания твърдят, че моделът е в състояние да постигне разход на гориво, в рамките на 4.09 л./100 км., като емисиите от СО2, не би трябвало да надхвърлят 94 гр.км. Подобни стойности, биха задоволили евентуалните потребители, ако бяха характерни, дори и за дизелови двигатели. За по-практичните клиенти, които ценят своите пари и желаят по-ефективно представяне със своите автомобили, един от добрите варианти е 1.4-литровият, дизелов мотор, който съумява да достигне ефикасен разход на гориво, от порядъка на 3.10 л./100 км. Този вариант се предлага в новата версия на Polo. Но, за потребителите, които са изпробвали новия модел, притежаващ 1.0-литров двигател, автомобилът Polo BlueMotion придобива съвсем различно значение, именно, заради своята по-голяма гъвкавост и практичност. Стандартното оборудване на автомобила включва детайли, като мултифункционален кожен волан,дигитално DAB радио, автопилот, както и сензорен дисплей за информационната система.

Published in Новини

Версията VW Golf е един от най-популярните автомобили, който се предлага на европейския пазар. Един от най-големите потребители на съответния вариант – Великобритания е внесла около 74000 коли, през 2014 г. А походът на VW Golf на европейските пазари, започва през далечната 1970 г. Той е модел, който непрекъснато подобрява своите пазарни стойности, а автомобилът BlueMotion 1.0 TSI е част от седмата генерация на версията. Всъщност 7-то поколения на модела беше представен през 2012 г., като в последните месеци бяха лансирани комби версията на GTD и Golf R, както иавтомобилът Alltrack, характеризиращ се със своето задвижване 4х4 и своето повдигнато окачване. Освен това, не бива да се пропуска и хибридната версияGTE, която може да постигне разход на гориво, поне според официалните данни, от почти 1.70 л./100 км.

Що се отнася до новия модел, компанията VW лансира своя първи вариант BlueMotion, който е задвижван от бензинов двигател. Той е определено по-мощен, представляващ турбо версия на 3-цилиндровия мотор, с който се характеризира градският автомобил up!. Всичко това е комбинирано с характеристиките, отличаващи дизеловия двигател, но без съответното оскъпяване на модела, както биха си помислили повечето потребители.

Моделът се базира, на достатъчно популярната концепцияMatch, така, че той се движи и „усеща”, като редови и стандартен вариант на Golf. Бензиновата версия BlueMotion 1.0 TSI, подобно и на своя дизелов еквивалент, не е оборудвана с адаптивен автопилот, както и с характерната функция, подпомагаща предните спирачки. Това се дължи, преди всичко на промените, които са направени в предната решетка и аеродинамичните детайли на колата.

Стандартните варианти на Golf BlueMotion се предлагат с 16-инчови, алуминиеви джанти, механично управляема климатична система,възможност заBluetooth връзка, както и брилиантният сензорен дисплей на информационната система. Официално, моделът съумява да постигне разход на гориво, в рамките на 4.29 л./100 км.

Published in Новини
Неделя, 22 Ноември 2015 23:42

Подобрената версия на VW Sharan от 2015

Автомобилният пазар за мултифункционални, семейни превозни средства, не е това, което беше преди и това е резултат от създаването на модели, като VW Sharan. Всъщност вариантът стартира, преди 20 години, но успява да запази своето очарование и стил – неща, които го отличават от останалите коли. Неговите, основни конкурентни производители, като Ford и BMW, са готови да лансират своите нови предложения, съответно – новите версии от американския производител Galaxy и S-MAX, както и Gran Tourer2 Series, които ще бъдат дело на немската компания. Така, предизвикателството пред VW е повече от очевидно – компанията трябва да се справи с жестоката конкуренцията, което, от своя страна налага лансирането на нови модели. Но, какво по-хубаво от запазване на статуквото, но с известна „козметична” промяна. Това е отговорът на базираната във Волфсбург компания. Идеята да се усъвършенства VW Sharan е повече от наложителна и предполага успехи, поне на европейския пазар предвид голямата популярност и традиции на съответния модел.

„Светлина” – това е думата, която характеризира екстериора на подобрения модел. Задните светлини разполагат със светодиоди, като специалистите от немската компания са ги оборудвали и с нови функции и дизайн. От друга страна, в купето на автомобила, потребителите могат да забележат новите тапицерия и волан, а, за да се запази характерната линия, спазвана от VW, по отношение на своите модели, колата е оборудвана със съвършено нова, информационно-развлекателна система, която е стандартна опция за версията. При, доплащането на определена сума, потребители биха могли да оборудват своя автомобил и с различни функции и системи, като Apple CarPlay, Google Android Auto и MirrorLink.

Въпреки, че актуалната версия е стартирала още през 2010 г., дори и сега нейният интериор се характеризира с достатъчно уникалност и здравина, което е една от най-отличителните черти на VW Sharan. Потребителите могат да избират между различни варианти на двигатели, сред които се открояват 1.4-литровият, турбо бензинов и 2.0-литровият, дизелов мотор.

Published in Новини

Моделът VW Caddy Life 2015 е автомобил, който представя миниван вариантите в тяхната най-добра светлина. Но, той е и значително по-компактен, в сравнение с неговите предшественици. Размерите му са подобрени, като неговата дължина е 4506 мм., а широчината е 1793 мм., напомняйки по определен начин на VW Golf Estate. Въпреки това, в него ще откриете достатъчно пространство и възможности, както за поставянето на багаж, така и за вместването на седмина пасажери в купето.

Интериорът се характеризира с доста свободно пространство, като потребителите на автомобила могат да открият 17 отделения, предназначени за поставяне на различни вещи, във вътрешната част на колата. Моделът използва най-новите технологии на Volkswagen, от рода на City Emergency Braking, като системата позволява на шофьорите да избягват неприятните инциденти, особено, при движението на автомобила, в натоварения градски трафик. Освен нея, на разположение на евентуалните потребители на Caddy Life е технологията Adaptive Cruise Control, която е доста добър вариант на функцията автопилот, създадена от немската компания. При нужда, шофьорите могат да се възползват и от системата, гарантираща помощ, при паркиране и движение, която може да „анализира” евентуалните препятствия пред автомобила, в „невъзможния” радиус от 360 градуса.

Моделът се задвижва от 2.0-литровия, TDI, дизелов двигател, който притежава различни нива на мощност. Базовите варианти се характеризират с мотори, притежаващи мощност от 74 к.с., заедно с тях, съществуват и други възможности за сила, като съответните версии Caddy Life могат да получат енергия от 101 к.с. или 148 к.с. Освен това, нетърпеливите потребители, желаещи компактно представяне, комбинирано с практичност, могат да заложат на по-малкия, TSI, турбо бензинов мотор, който ще се появи до края на 2015 г.

Макар и подвластни на проблемите, които изпитва немската компания в последните месеци, дизеловите модели VW Caddy Life ще бъдат несъмнен хит на европейския пазар, най-вече, заради несъмнените си предимства, свързани с икономичност и екологичност.

Published in Новини

Ако, идеята за изцяло електрически модел VW Golf изглежда, прекалено стряскаща, за повечето потребители, новия хибриден вариант Golf GTE е едно добро решение. Той притежава елементи и детайли, които са характерни и за версиите GTI и GTD, като икономичността му е определена на 1.70 л./100 км., а екологичните параметри, от емисии на СО2, са в порядъка на 39 гр./км.

Моделът се задвижва от 1.4-литровия, турбо бензинов двигател, който съумява да постигне мощност от 148 к.с., а мощността на електрическия мотор е определена на 101 к.с. Така, комбинацията от двата двигателя допринася за постигането на повече от задоволително време, когато автомобилът ускорява от 0-100 км./ч., а именно – 7.6 с. Това постижение е малко по-бързо от варианта GTD и с около 1 секунда по-бавно, в сравнение с версията GTI.

Териториалният обсег на машината, когато е в режим на електрическо задвижване е около 50 км., което е сравнително добро постижение за кола от този тип. Всъщност, реалистичните показатели, за движението на колата, при този режим са близки до 30 км., като зареждането на електрическия мотор е в рамките на няколко часа, в зависимост от вида на контакта, който е използван за „пълненето” на батерията.

Моделът се характеризира с пет различни спецификации, които определят начина, по който се управлява колата - E-режим, Battery Save, Hybrid Auto, Battery Charge и GTE. Докато, повечето потребители биха разбрали от названията им, за съответните функции на всяка една от изброените спецификации, режимът Hybrid Auto предоставя най-добрият компромис, що се отнася до представянето и икономичността на автомобила. А, последният вариант – GTE се характеризира с повече екстремни преживявания, когато потребителите желаят повече сила и по-мощно представяне от своята кола.

Оборудването на колата е наистина впечатляващо, като това се отразява и на нейната цена. Базовите модели на VW Golf GTE hybrid 2015 се продават, за малко над 50000$, но, определено евентуалните клиенти на варианта няма да съжаляват за средствата, вложени във возилото.

Published in Новини

Подобно на модела R, по-мощната версия GTD Estate също бива усъвършенствана, най-вече във вътрешните си детайли, за да подобри своето представяне и характеристики. Най-отличителни, са направените промени в екстериора на колата, като нейният корпус е 307 мм. по-голям, в сравнение с предишната версия. Това, неминуемо добавя и повече тегло, като в случая тя е със 100 кг. по-тежка. Но, което е и по-важно, моделът се характеризира със своята по-висока практичност, именно, заради направените промени. Това е от особено голямо значение за автомобил, който се характеризира, предимно със своето представяне. Така например, вместимостта на GTD Estate е 605 литра, което е с около 300 литра повече, отколкото при хечбек версията на немската компания.

Моделът се задвижва от 2.0-литровия, турбодизелов двигател, който притежава мощност от 181 к.с., които се постигат при 380 Нм въртящ момент. Автомобилът съумява да достигне скоростта от 0-100 км./ч. за 7.9 с., което е задоволително постижение. Но, при своето движение, колата се усеща способна на значително по-екстремно представяне, отколкото официално обявените показатели за нейните възможности. Както, повечето потребители могат да очакват, ограниченият диапазон на мощността, при този модел, означава, че при достигането на работни стойности от 4000 оборота, двигателят започва да се „усеща” доста немощен. С помощта на 6-степенната, DSG скоростна кутия, машината съумява да се справи с предизвикателствата на по-високата мощност. Именно, това различава дизеловият двигател на GTD Estate от способностите на бензиновия мотор, притежаван от R Estate. Освен това, наличието на DSG скоростна кутия означава две основни неща – икономичност и ефективност. Това са главните предимства, с които се характеризират немските автомобили, въпреки известните проблеми, които изпитват напоследък.

Разходът на гориво е сведен, до задоволителните стойности от 5.64 л./100 км., а емисиите от СО2 не би трябвало да надвишават 115 гр./км., поне според официалните данни, предоставени от немския производител.

Published in Новини

За всеки модел VW Golf Estate, немската компания съумява да пласира няколко варианта на хечбек автомобилите си, поне на европейския пазар. Отличителната версия Golf Alltrack се характеризира със своя, достатъчно запомнящ се външен вид, както и с възможността за поръчката на различни видове возила, притежаващи определени характеристики или детайли. За да разшири своя каталог, по отношение на предлаганите комби варианти, VW създаде и други модели, катоверсиите R и GTD. Всъщност, Golf Alltrack е заимствал доста неща от своя по-голям „брат” Passat Alltrack. В своите размери, моделът се характеризира с по-голямата си височина, съответно – 20 мм. повече, отколкото при предишната версия. Задвижването на колата е постоянно на всички колела, а екстериорът се отличава и със своята ефектна облицовка и окраска. Всичко това, потребителите могат да открият и в големите конкуренти на Alltrack – автомобили, като Skoda Octavia Scout и SEAT Leon X-Perience.

Споменатите варианти са повече от конкуренти за актуалния модел на немската компания. В действителност, те са и своеобразни „родственици”, след като „поделят” еднакви двигатели, скоростни кутии и платформи. Моторът, който задвижва немската машина е 2.0-литров, турбо дизелов вариант, който притежава два варианта на мощност – от 148 к.с. и 181 к.с. Автомобилът съумява да постигне задоволителни нива на икономичност, благодарение и на своята 6-степенна,DSG скоростна кутия, която се предлага, дори и към стандартните версии на колата.

Една от характерните черти, не само на Alltrack, но и на доста други автомобили, произведени от VW е задвижващата система 4MOTION, при която съответната енергия, произвеждана от машината, се подава към двете оси на колата, за да се справи с евентуално „подхлъзване” или пропуск в тракшън контрола. При всекидневна, при това доста честа употреба, автомобилът се характеризира с подчертано предно задвижване, което, от своя страна, спомага за намаляване на горивния разход. Според официалните данни на немската компания, Alltrack е в състояние да постигне икономичност, в рамките на 5.0 л./100 км.

 

Published in Новини
Страница 1 от 3

Автоаксесоари

Инструменти

Други